Jak jinak - příležitost podílet se na změnách porodnictví v České Republice

Hlasování Rok jinak nadace Vodafone

Možná je pro vás tohle téma ještě vzdálenou budoucností, ale možná už máte porod jednou čí víckrát za sebou nebo vás v dohledné době čeká. Pokud patříte k té druhé skupině, možná jste zaznamenaly delší dobu se rozvíjející debatu o tom, že úroveň předporodní, porodní a poporodní péče není v ČR na úplně ideální úrovni.

Sama jsem bohužel před dvěma lety poznala značně odvrácenou stranu "dokonalého systému českého porodnictví" v jedné velmi dobře hodnocené porodnici - a naopak letos zažila naprosto perfektní péči v okresní porodnici s nulovou proslulostí.

O změnu celkové úrovně porodnictví se v ČR pokouší nespočet neziskových organizací, mezi nimi i projekt Jak jinak, který možná znáte z následujícího videa s Pavlem Liškou.


Projektu aktuálně můžeme my všichni pomoct hlasováním v projektu Nadace Vodafone Rok jinak. Zástupkyní projektu Jak jinak je Anna Vršník a cíle projektu jsou následující:

V projektu "Jak jinak" chceme kromě jiného vytvořit funkční model primární porodní péče, jak ho známe z vyspělých zemí EU, kde o většinu rodiček pečuje samostatná porodní asistentka. Také se snažíme o to, aby práce porodní asistentky byla uznávanou autonomní profesí a jejich služby proplácely pojišťovny. Ženy tak budou mít možnost volby místa a způsobu porodu a zároveň bude zajištěno bezpečí pro ně i miminko. Nedílnou součástí naší práce je i osvěta odborníků i laické veřejnosti o tom, že těhotenství a porod jsou zdravé a přirozené procesy. Více o našem projektu na: www.jakjinak.info



Systém po vás při hlasování bude požadovat telefonní číslo pro ověření. Slouží pouze k zaslání potvrzovacího kódu, samotné hlasování je samozřejmě bezplatné.

 Já už jsem Anně (a snad také světlejším zítřkům v nejcitlivějších okamžicích skoro každé z nás) svůj hlas odevzdala.

A co vy - přidáte se?

Žádné komentáře