Které Hada Labo lotion si vybrat a jak ho používat

Anna Ananasová vzbudila svým článkem o lotion Hada Labo velký zájem - a taky vlnu dotazů na výrobek, který je u nás poměrně neznámý a těžko se k němu hledají nějaké bližší informace. Protože já a Hada Labo se už nějakou dobu známe :-), rozhodla jsem se přijmout ananasový návrh a napsat vám něco o rozdílech mezi nimi.

V první řadě pár slov o tom, co to vlastně japonské lotion je. Jedná se o produkt, který nemá západní ekvivalent a jehož úkolem je hydratovat pleť a připravit ji na aplikaci dalších produktů. Pleť je po něm měkčí, poddajnější a krásně vyhlazená, vidět je i okamžité rozzáření. Používá se jako první krok, hned po umytí obličeje (ráno i večer), před aplikací séra a krému. Při pravidelném používání díky opravdu intenzivní hydrataci výrazně zlepšuje kvalitu pleti, zejména modrá verze pak pomáhá urychlovat hojení neduhů pleti. Firma Hada Labo tvrdí, že pokud byste na svou pleť používaly jen jeden jediný produkt, mělo by to být právě lotion. V Japonsku se údajně prodá jeden kousek každé 4 vteřiny.

Hada Labo nabízí své lotion v pěti různých variantách - 2 v základní hydratační řadě (bílá), po jednom v řadě rozjasňující (modrá), anti-aging (červená) a pro citlivou pleť (bílá s nápisem "es"). Pojďme se na ně podívat blíž.

Bílá řada je základní, hydratační. Pokud nevíte, který kousek si vybrat, tady určitě neuděláte chybu. Obě lotion z této řady (s červeným proužkem v úvodu příspěvku a Light se zeleným proužkem) obsahují kyselinu hyaluronovou, verze Light určená na mastnou a smíšenou pleť má ve složení navíc uvedený alkohol (i když jen podle amerických stránek Hada Labo, na asijských fotkách lahviček byla naopak informace, že alkohol neobsahuje...). Chizu Saeki doporučuje spíše lotion úplně bez alkoholu, ale je to na vás. Z recenzí lze vyčíst, že některé majitelky mastné pleti mezi oběma variantami neshledávají rozdíl, některé si Light verzi pochvalují. Light lotion při aplikaci také údajně o něco méně "lepí" (o tom později).

Podle Chizu Saeki je hydratační lotion vhodné pro majitelky suché pleti celoročně, pouze na léto doporučuje pro ranní péči rozjasňující. Majitelkám mastné a smíšené pleti ho doporučuje pro podzimní večerní péči a na zimu.

Modrá řada je v angličtině překládána jako Whitening nebo Brightening, jedná se tedy o péči "bělící" a rozjasňující. Nebojte se toho, že budete po jeho použití vybělené jako na slunci sušené prostěradlo - bělící efekt by měl působit na pigmentové skvrny a další nedokonalosti, jako třeba skvrny po akné. Lotion obsahuje oproti základní verzi kromě kyseliny hyaluronové navíc něco rostlinných výtažků a hlavně vitamín C, který napomáhá rychlejší obnově pleti. Hodí se tedy určitě pro všechny, kdo mají pleť problémovou a s pupínky - budou se vám o dost rychleji hojit.

Chizu Saeki doporučuje rozjasňující lotion všem majitelkám mastnější a smíšené pleti od jara do podzimu, pro podzimní večerní péči a zimní ráno i večer pak variantu hydratační.

Červená řada bývá anglicky označována jako Anti-aging nebo Lifting & Firming a měla by tedy bojovat proti stárnutí pleti a vypínat ji. Ani přes usilovné hledání se mi nepodařilo objevit, zda je doporučována od určitého věku - většina recenzentek po ní klidně sáhla už ve chvíli, kdy se jim začaly objevovat první vrásky. Řada obsahuje kromě kyseliny hyaluronové ještě retinol (tedy vitamín A) a kolagen a měla by pleť zpevňovat, zvyšovat její elasticitu a pomáhat s vypnutím a vyplněním drobných vrásek.

Vzhledem k obsahu vitamínu A může tohle sérum zezačátku, než si pleť zvykne, způsobit olupování pleti, zejména u žen, které mají pleť citlivější (podobný efekt mají i přípravky na problematickou pleť s retinolem). Dále může zvyšovat fotosenzitivitu kůže, takže pokud nechcete skončit s fleky, je třeba se mazat krémy s vysokým ochranným faktorem nebo lotion používat jen na noc. Mezi recenzentkami se najdou jak takové, které problémy s olupováním kůže měly, tak i ty, kterým žádné problémy nezpůsobovalo. Zpevňující efekt je údajně znatelný, ale pokud zatím nijak zásadněji na povolenou kůži a vrásky netrpíte, nebude výrazně větší, než u základní bílé verze.

Lotion určené na citlivou pleť obsahuje kromě kyseliny hyaluronové navíc zinek a měla by mít schopnost pleť nejen hydratovat, ale i zklidňovat a zlepšovat její ochranné funkce proti vnějším vlivům, čímž ji udržuje zdravější a vzhlednější.

Celá ES řada je testovaná jako nedráždivá a anti-alergická a jedná se o nejjemnější péči, kterou Hada Labo nabízí.






Jak se lotion používá

Vzhledem k tomu,  že lotion u nás není běžně používaným prostředkem, řekneme a ukážeme si i něco k jeho používání. Možnosti máte v podstatě dvě.

První z nich je použití lotion přímo na pleť - po jejím vyčištění a před nanesením séra a krému. Postup aplikace je velice pěkně předveden v následujícím videu:


Ve zkratce - nakapete pár kapek (2-3) do dlaně (podle Chizu Saeki doporučuji v dlaních lehce rozetřít a ohřát na tělesnou teplotu), nanesete na obličej a pak jemně vmačkáváte dlaněmi a prsty tak dlouho, než lotion přestane lepit. Tak poznáte, že se lotion řádně vstřebalo do pleti. Hned poté můžete pokračovat dalšími pečujícími kroky.

 Druhou možností je použití jako lotion mask - tříminutová hydratační maska, kterou Chizu Saeki vyvinula a doporučuje ji používat ideálně dvakrát denně. Níže opět video se samotnou Chizu, více si můžete přečíst v samostatném článku. Na masku používám velké gázové čtverce z lékárny a fungují mi velice dobře.



Kde koupit?

Tady je odpověď stručná a jednoduchá - eBay. V Evropě jsem prodej tohoto výrobku nezaznamenala, pokud budete mít cestu do USA, můžete si ho koupit tam. Každopádně s nákupy na eBay jsem nezaznamenala žádný problém - první objednávky jsem realizovala u prodejce z Hong Kongu, následně se objevily i nabídky z Japonska a Thajska (poslední možnost vyzkoušenou nemám).

Lotion je dostupné v cestovním balení 30 ml, které je ideální na vyzkoušení - stojí kolem stokoruny i s poštovným a vydrží vám hodně, hodně dlouho. Pokud se rozhodnete zainvestovat do plného balení, čeká Vás 170 ml a cena do 350 Kč (pokud chcete pár korun ušetřit nabízí se ještě o trošičku levnější náplň v plastovém sáčku). Zahlédla jsem  ještě  testovací verzi o obsahu tuším 9 ml za cenu kolem 35 korun.

Doufám, že článek o lotion je dostatečně vyčerpávající, aby zodpověděl většinu dotazů položených u Anny. Pokud ne, nebo by vás k tématu ještě něco zajímalo, klidně se ptejte v komentářích :-)

Osobně Vám můžu lotion jedině doporučit, bez jeho používání už si svou péči o pleť nedovedu představit.

14 komentářů

  1. Super článek, lotion mě dost zaujalo, myslím, že si ho budu muset pořídit. Měla jsem podobný výrobek od Misshy a byl úžasný.

    Radu - UltimateChic

    OdpovědětVymazat
  2. Už ho mam díky Anně na wishlistu. Pořád sem nevěděla jestli bílé nebo modré, bála sem se toho "bělícího" efektu :-D Tak díky za vysvětlení a jdu do toho modrého :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Radu - Misshu mám taky ráda a u korejské kosmetiky jsem výrobky typu lotion zaznamenala taky, ale přiznám se, že zatím vůbec netuším, jestli je to něco podobného nebo jen shoda v názvu...

    Barunka - neboj, bělí to skutečně jen to, co má. Na skvrny po akné je to fakt účinné, i když já používám celý systém péče podle Chizu (peeling 2x - 3x týdně a po lotion ještě sérum s vitamínem C), takže nemůžu říct úplně s jistotou, která z těch věcí to má na svědomí :-)

    OdpovědětVymazat
  4. týjo... jsem si myslela, že v tom mám jasno. ale jsem zmatená, protože podle mě ekvivalent lotion normálně máme. lotion je podle mě úplně normální tonikum. používá se na vyčištěnou pleť, před nanesením séra a krému. v podstatě souhlasím s tím, že pokud bych si mohla vybrat 1 produkt péče o pleť, bylo by to mýdlo (protože umývat se prostě musím) a tonikum/lotion, kdyby tedy fakt jenom jeden, tak tedy to tonikum.

    jediný rozdíl vidím v tom, že asiatky nanáší lotion/tonikum normálně do dlaní a pak na obličej. kdežto tady v evropě máme spíš ve zvyku používat tamponek a pak se tonikum dost mylně a špatně označuje, že dočišťuje pleť, kvůli tomu tamponku. což je ale blbost, protože funkcí tonika není dočistit pleť, ale připravit jí na další péči. stejně jako u lotion.

    je tedy pravda, že asiati to dost přehání a často mají v jedné pečující řadě něco na mytí - tonikum - lotion - essence - sérum1 - sérum2 - krém1 - krém2 - opalovací krém - BB a všechno by to nejraději navrstvili na sebe. ale v podstatě si myslím, že správně vybrané tonikum slouží jako asijské lotion (případně některé značky tomu říkají essence, třeba u SKII). jen máme ve zvyku ho nanášet tamponkem. což ono i to asijské lotion jde normálně dát tamponkem, ale přes dlaně je to víc hightech a cool, to je zase pravda. a taky je tak menší spotřeba.

    týjo přijde mi, že jsem se do toho zamotala, prostě podle tvého vysvětlení má lotion a tonikum úplně stejnou funkci. nebo jaký je tedy rozdíl mezi lotion - tonikem - essencí?

    OdpovědětVymazat
  5. Názor, že japonské lotion = západní tonikum, se objevuje poměrně často, hlavně na amerických webech. Podle Chizu Saeki to není stejný produkt, i když má v mnoha směrech podobnou funkci a do určité míry se dá zaměnit jeden za druhý. Osobně mi taky přijde, že lotion prostě působí o dost jinak, než cokoliv, co jsem zkoušela z místní nabídky toho, co je označováno jako lotion nebo tonikum.

    Nanášení přes dlaně má v podstatě jednoduchý důvod (kromě menší spotřeby) - produkt se zahřeje na tělesnou teplotu a pleť ho lépe akceptuje.Doporučuje se to dělat se vším, co na pleť aplikujeme - včetně vody, kterou se obličej umývá (osobní zkušenost říká, že to fakt funguje).

    O přehnané péči Japonek píše i Chizu a doporučuje péči ve 4 krocích: čištění - lotion - sérum - krém.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkně si to vysvětlila. Před tím jsem chtěla jen jeden a teď si budu muset pořídit dva :-)

    OdpovědětVymazat
  7. tak si tedy nadále myslím, že lotion = toner. úplně obyčejně a normálně. jsem kvůli tomu dneska prohledávala internet horem dolem, protože nejasná formulace, že lotion je něco jiného... ale nikdo nikdy nevysvětlí v čem jiného... mě nějak neuspokojila. dokonce i asijské blogy přiznávají, že tonerů je hodně a hlavní dělení je na: tonikum - essence - lotion - water - balancer. ale že všechno v podstatě je to toner a různě se to jmenuje většinou i podle země (jakože Japonsko vs Korea a tak). navíc jsem našla i návod na lotion mask, kde se používalo normálně lavera tonikum.

    navíc si myslím, že neexistuje jenom jeden toner. a stejně jako je rozdíl mezi tonerem Garnier - Mattis nebo alverde - REN, tak bude rozdíl mezi tonerem každé další značky. jinak Haba Labo jsem vyzkoušela a nic úžasného jsem na něm neviděla. a už vůbec ne, pokud bych ho měla považovat za něco výjimečného (tedy ne toner)... je to prostě normální toner, lepší než něco z drogérky, horší než třeba ten REN. a tedy omlouvám se za grafomanský text.

    OdpovědětVymazat
  8. já si objednala bílý a koukám, že by se mi spíš hodil modrý :P no nic, tak příště :P

    OdpovědětVymazat
  9. trb - pro mě je třeba rozdíl v tom, že mi pleť hodně výrazně hydratuje, změkčí a výrazně rozzáří. Ten efekt na pleti prostě nedokážu přirovnat k efektu žádného tonika, co znám - nicméně nemůžu samozřejmě vyloučit, že přesně tohle dělá některé, které neznám :-)

    Lotion mask se dá dělat prakticky s čímkoliv, co hydratuje, tam se to lotion dá skutečně bez problémů zaměnit za ledacos :-) Já osobně si lotion stejně radši plácám na obličej napřímo, protože s lotion mask přijdu o ten dokonalý vyhlazující efekt....

    Etsilka - já myslím, že s bílým vysloveně chybu neuděláš nikdy, je dost univerzální. Pokud máš problematickou pleť, můžeš k němu přidat ještě sérum s vitamínem C (to Chizu doporučuje pro tento typ pleti od jara do podzimu) - já jsem hodně spokojená s korejským od It`s skin (stojí kolem dvou stovek, takže to ani není nijak závratná investice)

    OdpovědětVymazat
  10. sérum s vitamínem C mám od OST, od It`s skin jsem teď objednala dvě jiný další :P za tu cenu jsem to chtěla vyzkoušet, přece jenom jsou o polovic levnější než od OST, je to věda najít něco co opravdu zabere :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem zatím zkoušela jen to žluté s Céčkem, ale jsem s ním každopádně hodně spokojená

    OdpovědětVymazat
  12. mě zaujalo hodně YE Effector a PO Effector, tak uvidím co to se mnou udělá :P

    OdpovědětVymazat
  13. Mě zaujalo tvrzení, že "bělicí" znamená ve skutečnosti spíše rozjasňující. To, co je napsáno na obalu, znamená prostě bělicí, což nemusí být nic proti ničemu:), ale proč to nepřiznat, ten překlad do angličtiny v tomto případě sedí, Asijatky bělicí věci milují a hojně používají.

    OdpovědětVymazat
  14. Přiznávám se bez mučení, že japonsky neumím, takže co je napsáno na obalu nemám šanci rozluštit :-) Každopádně americké stránky Hada Labo danou řadu uvádějí jako Brightening, malajsijské jako Whitening.

    OdpovědětVymazat