S Ryanair z Wroclawi - vyplatí se to?

Minulý týden jsem strávila na cestách - v Belgii a v Nizozemí. Přiznávám, že většina holek asi nelítá někam do tramtárie proto, aby si prohlídla tamní přístav pro kontejnerové lodě, ale jsou i výjimky... :-)
O tom, co mě v Belgii a Holandsku bavilo ještě napíšu, ale pro začátek na trochu jinou notu - vyplatí se letět s Ryanairem z Wroclawi?


Bydlím kousek od Hradce Králové a Wroclaw je tak pro mě jedním z nejbližších letišť. Z nejbližších Pardubic toho moc nelétá (pokud nepočítáme charterové lety) - a do Wroclawi to mám asi o 10 km blíž, než do Prahy a Brna.

Takže když mi utekly levné letenky do Bruselu z Prahy, mrkla jsem na možnosti letů z Polska. A vyplatilo se - letenky tam a zpět jsem pořídila za 78 zlotých, což je necelá pětistovka.

Na místě jsem zjistila, že z Wroclawi létá překvapivě mnoho letů - do celkem zajímavých destinací. Itálie, Řecko, Turecko, Island, Německo, Nizozemí, Belgie...

K hlavním aerolinkám, které z Wroclawi létají, patří Ryanair a WizzAir - čili poměrně levné společnosti, které často dělají slevové akce. Já osobně je sleduji přes Cestujlevne.com. Pokud hledáte letenky do konkrétní destinace, můžete si nastavit zasílání upozornění na mail nebo si je přidat na Facebook. Posledně jsem takhle ulovila letenky pro celou rodinu na Krétu a zpátky za 4.000 Kč (jo, za 4 lidi. Dohromady).



Ale zpátky k Wroclawi.

Jak se tam dostat?

Jsem lenochod a jezdím autem. 

Trasa do Wroclawi přes Náchod je pro cestu autem naprosto pohodová - první směrovky na Wroclaw jsou už před hranicemi a celá trasa je značená opravdu dobře (navíc šipky celou dobu říkají - jeďte dál po hlavní). Kousek před Wroclawí najedete na dálnici (bez poplatků, nepotřebujete známku), kde se začnou objevovat i směrovky na letiště.

Měla jsem pro jistotu celou trasu v GPSce (používám aplikaci maps.me pro iPhone, u které se stahují mapy do mobilu a nemusíte tak čerpat data, když potřebujete něco najít), ale nakonec jsem ji vůbec nevytáhla.

Jestli autem jet nechcete, na cestujlevne.com je spousta informací o tom, jak se na letiště dostat. 

Tímhle webem dneska trochu "tapetuju", ale jestli jezdíte na vlastní pěst (nebo s tou myšlenkou koketujete), je to skvělá informační základna. Díky němu jsem zjistila nejen to, kde se mi v Polsku vyplatí zaparkovat, ale třeba i to, jak se dostanu z letiště v Bruselu - a že kdyby měl náš let náhodou větší zpoždění a ujel mi poslední spoj (letěli jsme celkem pozdě večer), alespoň můžu zůstat pod střechou na letišti, protože je otevřené celou noc.

Parkování na letišti

Parkovat se ve Wroclawi vyplatí přímo u letiště. Na webu letiště se dá místo rezervovat a zaplatit předem. Při včasné rezervaci by měla být sleva. Já si místo rezervovala asi hodinu před odjezdem na letiště a stálo mě 69 zlotých (asi 4 stovky) na 5 dní.

Parkoviště u letiště je otevřené (ne pod střechou, jako třeba v Praze) a má tři zóny. Stála jsem z té nejvzdálenější, zhruba ve třetině (zbytek byl volný) - a cesta k letištní hale mi zabrala asi 5 minut lehkou chůzí. Čili - je to blízko, není třeba platit za bližší parkovací plochu. 

Při rezervaci jsem trochu bojovala se systémem - pokud se vám pořád točí kolečko, zkuste změnit čas příjezdu nebo odjezdu (u mě stačilo o hodinu, a bylo to OK). Myslím, že to bylo kvůli rezervaci na poslední chvíli. Na parkoviště můžete přijet až o 24 hodin dříve, než máte rezervaci - při odjezdu systém zjistí, jestli se vejdete do zaplaceného celkového času. Kdyby ne, nechá vás doplatit stání nad rámec toho, co jste zaplatili.

Terminál

Wroclaw má jeden jediný terminál, takže bloudit opravdu nebudete. V zóně před odbavením najdete asi 2 trafiky, Costa Coffee a 2 lokální bistra (jedno s polským fast foodem, druhé s džusíky). Všude berou karty, čili zlotými se cestou netřeba zatěžovat. 



Fronty na security check nebyly v podstatě žádné, u gatů (jakože množné číslo od slova Gate, které vypadá úplně strašně, když ho takhle napíšete...) většinou dost místa na sezení a pár krámků, kde se dalo koupit občerstvení a něco ke čtení. Většina časopisů byla jen v polštině, v angličtině či němčině jsem si nevybrala...

Záchody bez front a čistý :-)

Letadla se na letišti točí celkem rychle, takže na planespotting to moc není, ale i když jsem jela s rezervou a přijela asi 3 hodiny před odletem, čas strávený na letišti byl naprosto v pohodě.

Letěla jsem jen s batůžkem, protože Ryanair trochu zpřísnil pravidla pro kabinová zavazadla. Klasický kabinový kufřík vám sice pořád vezmou zdarma - ale hodí ho do zavazadlového prostoru. Takže si na něj po příletu musíte počkat u pásu - což se mi kvůli pozdnímu příletu a potřebě stihnout shuttle z letiště úplně nehodilo... 

Trochu jsem sama sebe "vyschízovala" tím, že jsem se snažila baťoh nacpat do měřícího stojanu s veselým nápisem If it fits - it flies, kam jsem ho dokázala nabušit leda pod tlakem. Ale naštěstí to tradičně nikdo nekontroloval a "baťůžkáře" pouštěli v pohodě. Jak vypadala moje minimalistická výbava na týden cestování ještě napíšu... :-)

Takže - vyplatí?

Za mě určitě. Pokud bydlíte ve východních Čechách nebo někde poblíž, pak je vzdálenostně dobře dostupné - a letenky jsem odtud koupila o dost levněji, než v ČR.

Dostupnost autem skvělá, parkování bezproblémové, terminál příjemný. Osobně jsem přesvědčená o tom, že tohle určitě nebyl můj poslední let z Wroclawi.

A odkud létáte vy? ;-)



Žádné komentáře