Badminton, Vaše Liga a moje "sportovní lékárnička"

Možná jste na mém instagramu v poslední době zaznamenali fotky s mou (vtipně růžovou) badmintonovou výbavou. Protože je tenhle sport poslední dobou poměrně populární, řeknu vám, proč jsem se k němu po letech vrátila a taky kde najít soupeře/spoluhráče na podobné úrovni, na jaké hrajete sami.



Já sama jsem s badmintonem začínala na gymplu, v klasickém badmintonovém oddíle. Hrála jsem asi 2 sezóny - další tréninky mi tehdy zatnul naštípnutý loket na pravé ruce, se kterým jsem ani dlouho po sundání sádry 3 tréninky týdně odehrát nezvládla.

Asi před rokem jsem si ale párkrát v létě rekreačně zapinkala s kamarády, a začala přemýšlet, jak se k badmintonu vrátit - a přitom hrát s lidmi, kteří hrají na podobné úrovni, jako já. Protože i když jsem leta nehrála, přece jen to trochu umím - a hrát s někým, kdo je rád, že se do toho trefí, není zábava.

Badmintonová dvouhra s podobně silný soupeřem je navíc hodně o rychlosti - na kurtu se překvapivě dost naběháte a musíte reagovat hodně rychle (zvlášť, když hrajete s chlapama, co proti vám mají výhodu 20 cm co to výšky :-) ). I proto je tenhle sport poslední dobou hodně oblíbený - kondičku vám rozhodně vylepší docela rychle.

Kde brát soupeře a nekrást

Tak o tomhle jsem přemýšlela docela dlouho. Ale měla jsem štěstí - v lednu můj kamarád Karel z Freelo.cz, nasdílel na Facebooku odkaz na Vaši Ligu, která zrovna dělala velkou náborovku na nové hráče (přihlásit se do ní ale dá kdykoliv během roku).

Vaše Liga je amatérská soutěž v několika sportech (včetně badmintonu), která se hraje v řadě větších měst. Není jedinou amatérskou ligou, ve které si badminton můžete zahrát (objevila jsem třeba ještě Hurá ligu a pár dalších, pořádaných většinou badmintonovými centry). 

V Pardubicích, kde Vaši Ligu hraju, je v žebříčku přes 30 hráčů, takže si tam dobré soupeře najdou jak dobří hráči, tak i začátečníci. Každý měsíc dostanete soupeře (většinou čtyři) ze skupiny, do které výkonostně spadáte. Já se zatím statečně držím na ocásku žebříčku, takže hraju s lidmi, kteří jsou většinou jen o kousek lepší, než já. Schválně říkám většinou - občas k nám spadne někdo z vyšší skupiny - ať už proto, že narazil na výrazně lepšího soupeře, nebo se mu některý zápas nepodařilo odehrát a tak přišel o body. Což je vlastně docela zábava. Silnější soupeř si vás sice na kurtu totálně podá, ale většinou se na takové hře naučíte víc, než když se sejdete s "plácalem", který je na tom stejně, jako vy sami.



V lize panuje úžasně přátelská atmosféra - kromě samotného zápasu si s protihráči mezi jednotlivými koly vždycky trochu pokecáme, a když vyjde čas, nakonec si zahrajeme jen tak. 

Startovné v lize stojí 555 Kč za 4 měsíce (dohromady). Na oplátku máme v nasmlouvaných sportovních centrech pro zápasy slevu na pronájem kurtu (ten se samozřejmě platí zvlášť, napůl se soupeřem).

Zápasy se v lize dají domluvit přímo přes hráčské rozhraní webu - stačí navrhnout vlastní volné termíny, nebo přijmout některý navržený spoluhráčem. Pohodlné a praktické :-) Zápasy se musí odehrát v rámci daného měsíce - není určeno kdy. Občas to sice sklouzává k tomu, že se všechno hraje v jednom týdnu před koncem kola - ale zase stihnete v pohodě odehrát všechno, i když jste týden nemocní nebo jedete na dovču (třeba Hurá liga má zápasy po týdnech, což mně osobně časově příliš nevyhovuje).

Vzhledem k tomu, že jsem řadu let nehrála - a v ideální kondici na rychlou hru taky nejsem ani náhodou, trochu jsem se před prvním zápasem bála, že pro soupeře zápas se mnou nebude zajímavý, protože mě porazí příliš snadno. Naštěstí jsem se bála úplně zbytečně :-) Řada protihráčů začínala hrát až v lize, a třeba i po 2 letech se drží v poslední skupině. Zatím sice pořád hraju s lidmi, kteří hrají o něco lépe a vyhrát nade mnou zápas pro ně není obtížné, ale zpocení z kurtu odcházíme oba dva. Všichni to navíc berou stylem "každý jsme jednou začínal".

Moje sportovní lékárnička

Bez jedné věci už na kurt nevyrážím. Flexcréme. Bez tohohle krému bych totiž druhý den nehnula rukou (vyzkoušeno). Tím, že už dávno nejsem zvyklá trénovat 3x týdně, mě po zápasech samozřejmě bolí ruka (pravda, občas i záda a nohy) - když ne hned, tak druhý den určitě. A občas docela pekelně.

Flexcréme jsem tak do batohu přihodila hned po prvním či druhém zápasu. Hned po dohrání intenzivně promáznu namáhaná místa - a bolest se obvykle vůbec nedostaví, nebo jen v podobě lehce namožených svalů. Flexcréme pomáhá svalům relaxovat a rychleji regenerovat.

Tenhle měsíc se mi díky cestování zápasy nakupily na poslední týden, takže hraji 4 dny po sobě. Obávám se, že bez Flexcrému bych měla problém už s tím druhým...


K tomu klasicky beru LifePak (multivitamín) s Marine Omega - a občas jako "legální doping" přihodím denní dávku R2. R2ka slouží k dodání energie a lepší regeneraci těla, nemusím se tedy bát, že na zápas v 8 večer dorazím unavená po celodenním maratonu a budu ráda, že se doplazím na kurt.

A co vy? Zkoušeli jste badminton i jinak, než jako letní pinkání na louce?

PS: Vaše liga právě otevírá letní sezónu. Pokud se necítíte jistí v kramflecích, můžete si vyzkoušet odehrát jen první měsíc za přátelských 55 Kč. Takže zejména jestli jste z Pardubic a okolí - pojďte do toho (chci si konečně zahrát i s holkama :-) ). A jestli ne, ale máte ligu blízko, přijďte si zahrát taky - myslím, že vás to bude bavit...


1 komentář

  1. Ja hrávam bedminon tak amatérsky, ale normálne v hale a podľa pravidiel. Len tak si pinkať ma už veru nebaví a hrať vonku opreteky s vetrom tiež nie. Avšak bedminton je skvelá hra a je to jeden z mojich koníčkov.

    OdpovědětVymazat