Jak na celulitidu

Tuhle radu jsem v poslední době v komentářích udělila na několika blozích a tak si říkám, že by si možná zasloužila samostatný článek.

Pro začátek možná něco o mé postavě - abyste si nemyslely, že vám anticelulitidní proceduru radí někdo, kdo má čtyřicet kilo i s postelí a pod kůží na stehnech se mu rýsuje kost. Tedy, aktuálně nosím velikost 44 a mám tak zhruba 15 cm podvýšku (že to zní lépe, než 15 kg nadváhu? :-). A nemám celulitidu. Vůbec.

Tedy, ne že bych ji neměla nikdy - naopak, byla poměrně výrazná už v dobách, kdy jsem vážila o dost méně, než aktuálně a spolu s ní moje stehna po stranách "zdobily" nepěkné strie z dob, kdy se mi postava začala měnit do ženských tvarů.

Vyzkoušela jsem samozřejmě ledacos, abych se jí zbavila. Namátkou - břečťanový krém od Ryoru, který se  vyrábí už od dob, kdy jsem o celulititě slyšela poprvé, jakousi superspeciální péči od Avonu, zpevňující a proticelulitidní gely od Freemana, zpevňující mléko od Nivey a Garnieru (to mám mimochodem moc ráda, protože krásně voní) a spoustu dalších. Některé z nich kůži příjemně vypnuly po dobu svého působení, některé ani to ne. Dlouhodobý účinek se nedostavil.

Absolvovala jsem kůru sestavenou z přístrojové lymfodrenáže, vacupressu a rolletiku(zejména poslední jmenovaný dodnes považuji za mučící nástroj). To vše v době, kdy jsem navíc intenzivně sportovala. Po dvaceti návštěvách  se mi sice trochu zmenšil obvod stehen, leč celulitida opět nepovolila.

Pak jsem řešení celulitidy v podstatě odložila na neurčito (rozuměj - na dobu, kdy někdo vymyslí zázračný přípravek, který opravdu funguje), občas se jen tak pro forma něčím namazala a prostě jsem ji nechala, ať si dělá, co chce.

Až mě jednoho krásného dne kamarád přizval ke svému každotýdennímu saunování - a já zhruba po měsíci a půl s překvapením zjistila, že se celulitida odebrala do věčných lovišť. A spolu s ní povolená kůže a strie. Jen tak, bez mazadel, masáží, zásadnějšího cvičení nebo změny stravovacích návyků. Stačilo k tomu pár večerů s čtyřikrát zopakovaným dvacetiminutovým pobytem v devadesátistupňové potírně s následným ochlazením v bazénku s ledovou vodou.

Pokud to chcete zkusit taky, mám pro vás pár rad "do začátku":

Najděte si příjemnou saunu, ideálně někde, kde se platí za vstup, nikoliv za hodinu. Hodí se taky někdo, kdo bude chodit s vámi - čas v potírně vám příjemně uteče a v odpočívárně vám taky bude veseleji s kamarádkou, než s časopisem.

Pokud se saunováním začínáte, nepřežeňte to. Pro začátek zůstaňte na spodních lavičkách, kde je teplota výrazně nižší, než nahoře u stropu. Pokud to obsazenost sauny dovolí, na lavici si lehněte (je dobrým zvykem položit si pod sebe prostěradlo), pokud ne, pokuste se mít na lavici alespoň skrčené nohy. Nejhorší je varianta, kdy sedíte na lavičce s nohama na zemi - každá část vašeho těla je pak vystavena jiné teplotě, což ne každému dělá dobře. Tato poloha je doporučena pouze cca 2 minuty před opuštěním potírny. Stejně tak není vhodné pobyt v potírně protahovat, pokud se přestanete cítit dobře - což ze začátku může být třeba jen po pár minutách. Časem si na teplotu zvyknete a 20 minut vám uteče, jako nic.

Spřátelte se s ledovou vodou. Jako letitý odpůrce čehokoliv, co má méně, než 30 stupňů, můžu zcela pevně tvrdit, že si ji poměrně rychle zamilujete. Přechod do ledové vody po sauně není kupodivu až tak nepříjemný ledový šok, je to rozhodně příjemnější, než osmělovat se v létě do bazénu  (mimochodem - po půl roce saunování už vám nebude vadit ani to). Pokud si můžete vybírat mezi saunou s bazénkem a saunou, která má jen sprchu nebo zvrhávací vědro, doporučuji to první.

Mezi jednotlivými pobyty v potírně si dopřejte dostatečně dlouhou relaxaci a doplňujte tekutiny. Do potírny se vraťte ve chvíli, kdy se vám tam bude opět chtít.

Zkuste chodit pravidelně, jednou týdně to bohatě stačí. A malý tip závěrem - dopřejte si občas saunové rozmazlování. Skvělý saunový svět má třeba pražský Aquapalace, mým soukromým tipem jsou rakouské Sole-Felsen Bad v příhraničním Gmündu. Saunové rituály a kosmetické procedury vám pobyt v horku výrazně zpříjemní.

A dobrá zpráva nakonec - v sauně jsem nebyla zhruba dva roky. Kůže na stehnech a mém pozadí je pořád krásně hladká.

Obrázky pocházejí z webů Oriflame, Ryor, Hedera Spa Clinic, echemist.co.uk, Groupon, Kupon plus a Sole Felsen Bad.






10 komentářů

  1. Tak to je super tip, mě sauna vždycky trochu pomohla, ale nikdy jsem nechodila pravidelně. Několik kamarádů ji má doma, takže se asi vnutím:-)
    Já mám vel. 36/38, ale silná stehna a mám ji jak krátery...

    OdpovědětVymazat
  2. An: tak to ti to možná půjde ještě rychleji, než mně :-) Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  3. Ne, že bych až tak trpěla na celulitidu, zatím se to dá :D (klepu na dřevu), ale na té sauně něco bude, určitě by mi pár návštěv prospělo. Takže teď už jen najít někoho, kdo vyrazí se mnou a můžem jít na to. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sauna je skvělá. Když si člověk zvykne na teplo, je to úžasně příjemná záležitost. A studený bazének udělá otužilce asi z každého - dřív jsem studenou vodu nesnášela, dneska vlezu bez mrknutí oka do studené přehrady :-)

    OdpovědětVymazat
  5. A myslíš, že to musí bejt "suchá" sauna, nebo může být i parní?

    OdpovědětVymazat
  6. Nejsem si jistá, jestli parní bude stačit - je tam zhruba o 30° nižší teplota. Nějaký efekt by to asi mít mělo, ale ověřenou mám jen klasickou finskou saunu s cca 90°.

    OdpovědětVymazat
  7. Byla jsem zvědavá na Tvoje vyzkoušené tipy a jsem příjemně překvapená - sauna, tohle snad nikde ještě nezmínili. Já občas wellness navštěvuju,a působí na mě blahodárně, ale finskou saunu, kde je 90 st bohužel nemůžu. Věřím ale, že má efekt - zvlášť ta léčba "šokem" - horko a studená voda. Když mám náladu dělám si tyhle "obstřiky" ve sprše a střídám teplou a horkou. Jinak nevydržím žádnou proceduru dělat pravidelně :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych do sauny tak ráda šla, ale když já se tak stydím:(

    OdpovědětVymazat
  9. eM: je pravda, že finská sauna není úplně pro každého. ale pokud v tom nejsou zdravotní kontraindikace, tak se na tu vysokou teplotu dá poměrně rychle zvyknout - začít na nižší teplotě (v saunových centrech bývá na výběr) a kratším čase a postupně obojího přidávat. Na pravidelnost je dobré chodit s kamarády - prostě si člověk jde místo na kafe pokecat do sauny :-)

    Šárka K.: stydí se spousta lidí, ale musím říct, že v sauně je to o první vyzkoušení. V podstatě jsem snad nikdy nezažila nikoho, kdo by tam chodil ostatní okukovat - a pokud se stydíš opravdu hodně, můžeš být celou dobu zabalená v prostěradle a pak se osprchovat studenou vodou za závěsem.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, super článek :) Z mých zkušeností jsou největší "kámoši" s celulitidou kouření a antikoncepce, to pak člověk může sportovat jak blázen a mít ukázkovej jídelníček a stejně je to nic moc. Osobně mi hodně pomáhá studená sprcha a masáž, mažu k tomu timhle krémem a zlepšení tam je :) Do sauny občas zajdu, tak to zkusím častěji ;)

    OdpovědětVymazat