Vánoční cupcakes

Sama se chystám péct až zítra (aneb besídka v naší školce)  - ale dnes jsem aspoň hledala inspiraci. Tu superhladkou červenou polevu asi nedám, ale aspoň se s vámi podělím o svůj nejlepší recept na cupcakes.


Čoko-těsto


Takže - trouba na 175°C. Do hrnce (nebo misky do mikrovlnky) spolu hoďte 170g másla a 170g čokolády - já dávám pecky z obchodu pro cukráře nebo nalámanou mléčnou milku (orionka funguje taky, figaro nezkoušejte). Rozpustit.

Do misky nasypte 1 a 1/2 hrnku cukru (pokud moc nesladíte, můžete trochu ubrat), přilijte čokoládovou směs a začněte míchat - ručně nebo v robotu. Po jednom vmíchejte 3 vejce. Přidejte 2 lžičky vanilkového extraktu nebo lžíci vanilkového cukru (jestli nemáte ani jedno, nic se neděje).

Přimíchejte 2 a 1/2 hrnku hladké mouky, do prvního z nich přimíchejte 1 lžičku jedlé sody a půl lžičky soli.  Až zapracujete všechnu mouku, postupně vmíchejte 1 a 1/2 hrnku vody.

To je všechno. Rozdělte do košíčků a pečte asi 20 - 25 minut (podle toho, jak moc plné máte košíčky). 

Hrnkem je myšlena klasická 250 ml odměrka.

Krém

Krém na cupcakes je úplně stejně "lenochodí", jako těsto. Ideální je na něj robot nebo alespoň ruční šlehač.

Postup?

Do mísy dejte jeden tvaroh a jednu smetanu ke šlehání (obojí z ledničky), podle chuti oslaďte moučkovým cukrem,  a šlehejte, dokud z toho nebude krém dost tuhý na zdobení. 

Barvit a dochucovat můžete buďto cukrářskými barvami, nebo třeba kakaem. Jestli chcete vynechat cukr, strčte tam místo něj hladce rozmixovaný banán.

Krém je v podstatě domácí pribiňák, ale chutná skvěle, děti se po něm můžou užrat - a dobře se stříká cukrářským sáčkem.

Chcete dospělejší chuť? Místo tvarohu použijte kelímek mascarpone (je celkem jedno, jestli 200 nebo 250 g, vyšlehá se obojí).

Krém dělám většinou z dvojité dávky, když chci mít superjistotu, že vydrží tuhý, přidám ztužovač šlehačky (ale není to potřeba). Pokud nemáte ani ruční šlehač, vyšlehejte šlehačku zvlášť a až potom do ní opatrně zašlehejte tvaroh nebo mascarpone. 

Nezapomeňte ochutnat dřív, než vám to vaši bližní sežerou :-)







Žádné komentáře