D-Yogi Fly - moje nová závislost

Jógu miluju už leta. Cvičila jsem ji dávno před tím, než přišla do módy a začala se cvičit všude. Na druhou stranu, nejsem žádná hadí žena, co bez svého pozdravu slunci nevyleze z postele. Necvičím úplně pravidelně - spíš v v nárazových vlnách :-)


Jedna z nich na mě sedla začátkem letošního roku - jenže na klasickou lekci hatha jógy se mi tak nějak nechtělo. Mám ji hrozně ráda, ale chtěla jsem změnu. V Hradci Králové, kam jezdím cvičit, se naštěstí v poslední době výběr lekcí dost zlepšil, takže není problém vybrat něco jiného. 

Rovnou jsem vyškrtla Power jógu, kterou nesnáším (primárně proto, že ji dříve často cvičily cvičitelky aerobiku bez hlubší znalosti jógy - po lekci, kde cvičitelka vedla dechy u pozdravu slunci obráceně - a tedy absolutně nepřirozeně - už jsem na ni nepáchla :-) ). 

A taky Ashtanga jógu, kterou v Hradci předcvičuje rodilý Ind s kouzelným jménem Ajay Bobade. Ten je sice naprosto boží (zejména oceňuji jeho schopnost odkřupat celou páteř jedním lehkým přítlakem někde kolem lopatky, nebo kde to bylo) - ale ty lekce jsou strašnej mazec :-). Když jsem tam byla poprvé, za celou dvouhodinovou lekci jsme procvičovali 4 asány... A já po lekci nevěděla, jestli se zvládnu doplazit k autu na parkovišti... Lekce jsou hodně silové a fyzička se na nich zlepšuje opravdu rychle, atmosféra na lekcích je naprosto skvělá (zejména v okamžicích, kdy se marně snažíte   dostat do nějaké pozice a lektor před vámi vám předvede její nejobtížnější verzi stylem, jakým se vy tak maximálně podrbete za uchem - a ještě k tomu dělá vtipy, u kterých se tváří naprosto vážně). Ale pro mě to kvůi náročnosti lekcí není relaxace, pro kterou jógu vyhledávám...

Nová jóga studia v Hradci


Nakonec jsem skončila na stránkách dvou relativně nových jógových studií - YogaDream a Piyo. Obě mají naprosto boží weby (profesní deformace :-) ) a opravdu pěkný výběr lekcí.

Nakonec jsem se rozhodla zakotvit v Piyo a vyzkoušet jejich lekce D-Yogi Fly, alias jógy v síti. (YogaDream mám pořád v záloze a jednou se tam určitě na nějakou lekci vypravím).

D-Yogi Fly


A hned z první lekce jsem odcházela s absolutní závislostí a jistotou, že tu síť prostě potřebuju domů.


Na čtvrteční lekce s lektorkou Evou chodí většinou začátečníci, takže lekce nejsou přehnaně fyzicky náročné (i když párkrát už mě druhý den bolelo úplně všechno). Síť je dokonale relaxační - člověk je v ní po značnou část lekce "zavřený" ve svém vlastním prostoru - což je hodně příjemné. 

Zhruba polovinu lekce trávíme přímo v síti - ať už čistou relaxací (rozuměj "ležíš a houpeš se") nebo cviky vsedě a vleže. Zbytek lekce se cvičí za pomoci sítě na zemi - síť slouží jako opora při protahovacích či posilovacích cvicích, někdy se stojí přímo v ní (což je celkem mazec na svaly všude :-) ).

Síť hodně pomáhá při cvicích na protažení - sama vás vede do pozic, kam se sami tak snadno nedostanete (ještě tak 46 let, a udělám i provaz... :-) )

Co osobně miluju úplně nejvíc - i když jsem se toho samozřejmě hrozně bála - jsou pozice hlavou dolů. Takže se vždycky celou lekci těším, až budeme konečně dělat Vopici...


I když se to nezdá, je tahle pozice úplně jednoduchá. Chytnete si síť za sebou na bocích, položíte se do ní a roztáhnete nohy tak, aby vám šly kolem sítě zvenčí. O všechno ostatní už se postará gravitace. Pozice vypadá trochu nebezpečně, ale když se nepokusíte obmotat ty nohy kolem sítě zevnitř, asi se z ní nedá spadnout... Dokonce můžete následně vesele pokračovat tím, že natahujete nohy, chytáte si je za zády a děláte podobné opičárny... (které když vidíte poprvé, tak si řeknete leda "no to teda jako nene..." :-) )

Napoprvé je občas někomu po opici špatně, ale tak už to v životě chodí běžně... :-)

Napodruhé se to většinou spraví a tahle pozice je dokonale odpočinková a relaxační. A hlavně - fantasticky se při ní protahuje krk a celá páteř. Jako někdo, kdo na bolesti zad a krční páteře celkem trpí, musím říct, že zlepšení bylo už po první lekci skutečně markantní.

Zároveň mám pocit, že se mi výrazněji zlepšuje bederní lordóza. Na tu už delší dobu cvičím speciální program Abs, Core & Pelvic Floor (protože mám po porodu diastázu, neboli rozestup břišní stěny, zhruba na šířku 4 prstů). Ten sice na obojí (diastáza i lordóza) pomáhá, ale jde to hodně, hodně pomalu. Každopádně mi přijde, že od doby, co cvičím D-Yogi Fly, jsou výsledky viditelnější. Může to být náhoda a skokovější výsledek dlouhodobého cvičení, nicméně mi dává smysl i možnost, že se páteř protahuje a uvolňuje při obrácených pozicích - a pak lépe reaguje i na další cvičení.

Součástí každé lekce je i pár posilovacích cviků, které většinou vypadají docela jednoduše, ale díky síti si v nich zaposilujete o dost intenzivněji, než bez ní. Já se teda v téhle části trochu flákám, protože klasické cviky na břicho jsou před zhojením diastázy zakázané - posílené svaly ji zhorší a zafixují (což už jsem si osobně vyzkoušela na 30 day shred podle Jillian Michaels - když vám posílené svaly trčí dopředu v úhlu 45° a mezi nimi máte pořád vyvalené břicho, vypadá to "fakt super". Pokud máte diastázu (jako že ji po porodu má zhruba 1/3 žen), na cokoliv na způsob sedů lehů, prkna a podobně rovnou zapomeňte.

Novou lekci si pravidelně rezervuji hned po tom, co ze cvičení dorazím domů a za celou dobu jsem vynechala jen jednou, když jsem měla auto v servisu (do Hradce to mám 30 kilometrů s ne zrovna ideálním spojením busem). Pak jsem se celý týden nemohla dočkat, až zase půjdu :-). Doma síť ještě nemám, ale jsem pro ni pevně rozhodnutá (jen co mi položí dlažbu v obýváku a prověří, že to unese strop :-) ). Protože představa, že se ráno probudím a pověsim se na chvíli do sítě hlavou dolů, mi dělá neskutečně dobře...



Mimochodem - polohy hlavou dolů doporučuje i Tim Ferriss (autor Čtyřhodinového pracovního týdne a Čtyřhodinového těla) ve své knize Nástroje titánů - jako nejlepší techniku pro lepší spánek. Knížka Nástroje titánů vyšla loni i v češtině a pokud Tima Ferrisse můžete, tak ji chcete taky :-) 


A co vy? Vyzkoušeli jste jógu v síti - nebo vás to láká?
Napište mi do komentářů!






Žádné komentáře