Quality Food Month Challenge

Jíst alespoň měsíc to nejlepší jídlo, jaké dokážu sehnat. To je moje výzva pro celý květen.
Bude to složité, nebo překvapivě jednoduché? A proč to vlastně dělám?



Přestalo mi chutnat...

Už delší dobu se celkem trápím s tím, že mi nechutná. Netěším se na jídlo, chutě na cokoliv mě prakticky nechytají, málokteré jídlo mě zvedne ze židle. Jedení "venku" ve mě vzbuzuje značnou hrůzu z toho, co zase dostanu na talíř...

Jsem to já - nebo je to jídlem?

Dlouho jsem si říkala, jestli je ten problém ve mně, nebo v tom jídle. Už jsem párkrát psala o tom, že se na mém stravování a metabolismu dost nehezky podepsalo první těhotenství, kdy mi dobrých 8 měsíců nebylo dobře. Následné jedení - nejedení, snaha zhubnout poporodní kila a nakonec půl roku na více či méně striktní Bulletproof dietě, která je tak trochu keto a tak trochu paleo mě tak trochu směřovaly k myšlence, jestli už se jídlem nezabývám tak moc, že o něj vlastně vůbec nestojím.

A v tomhle rozpoložení jsem odjela na týden do Belgie a Holandska.


Hned první ráno v Bruselu mě naprosto odrovnala božská vůně vaflí a čerstvého pečiva, linoucí se celým centrem. Po dlouhé době jsem měla vážně chuť něco ochutnat.



Už první kousnutí do vafle v malé kavárně mě přesvědčilo, že můj problém vážně netkví ve mně - ale v tom, že většina jídla, ke kterému se v ČR běžně dostanu, stojí prostě za prd.

Nemyslím si, že bych jedla "špatně" - snažím se kupovat kvalitní jídlo, moc nejím zpracované potraviny (na Bulletproof to v podstatě ani nejde) a většinu jídla si připravuji sama. 

Bohužel - i když si z běžně dostupné nabídky potravin vybírám to lepší, kvalita prostě není dost.

5 dní ke změně


Pět dní na lepším jídle mi stačilo k rozhodnutí, že si vážně dobré jídlo dokážu zajistit a užít i doma Bageta z holandského Alberta a v Belgii superpopulární hranolky mě navíc přesvědčily o tom, že můj pocit lepší chuti není jen důsledek změny prostředí :-)

Pro začátek tak zkouším měsíc toho nejlepšího jídla, jaké dokážu sehnat ve svém okolí. Netrvám na biokvalitě (i když je to samozřejmě bonus), ale na tom, že jídlo bude dobře chutnat a budu mít pocit, že za to stojí.



I když většinu jídel připravuji doma už teď, chystám se trochu víc vařit a alespoň pro tenhle měsíc se vrátit i k domácí přípravě pečiva, včetně chleba a housek.

Jídlo bych ráda kupovala v místech, kam běžně jezdíme, což je Hradec Králové a okolí Opočna. Zatím jsem se zásobila v prodejně Sklizeno (bio mouka, farmářské jogurty) a v DM drogerii (regál s bio potravinami). Mléko jsem koupila v mlékomatu v Ruseku (ještě se chystám navštívit jejich prodejnu mléčných výrobků) a předtím společně s vajíčky na Farmě u Otčenášků. V počítači mám otevřenou objednávku na Svět bedýnek a doufám, že během 14 dní bychom měli mít alespoň trochu vlastní zeleniny ze zahrádky...

Řada lidí se asi nejdříve zamyslí nad tím, jestli lepší jídlo nezruinuje náš rodinný rozpočet - ale v tuhle chvíli nemám pocit, že bych vydala nějak výrazně více peněz, než jindy. Něco je dražší, něco naopak vůbec ne (za 30 opravdu hodně velkých vajec po nás na farmě chtěli stovku - například).

Jestli sledujete můj instagram, najdete fotky z výzvy pod hashtagy #qualityfoodmonth a #bestfoodicanget. Máte-li chuť se k chuťově vymazlenému květnu přidat taky, potkáme se pod nimi :-)



Sama jsem zvědavá, kam mě měsíční výzva zavede. Jestli bude dost jednoduchá, abych v tomhle směru pokračovala - a jak moc bude složité dostat se k opravdu kvalitním potravinám.

Stay tuned - more is yet to come... :-)


1 komentář

  1. Páni, tahle výzva vypadá zajímavě:D. Já jsem schopná sníst vážně všechno, ale držím palce:D.
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat