Proč si zamilovat hostely - aneb jak cestovat, i když máte budget

Závidíte travel blogerkám fotky z cizích velkoměst, noční párty v klubech, snídaně v designových kavárnách a nakupování v obchodech, do kterých se běžně nedostanete? Možná jsou podobné zážitky i ve vašem budgetu - jen o tom zatím nevíte...

Olomoucký hostel Long Story Short v posledním čísle Marianne Bydlení


Cestování je snad na každém seznamu na téma "Co bych chtěla dělat, kdybych nemusela řešit peníze". Přesto většina lidí necestuje - protože peníze řeší. A jsou přesvědčení o tom, že cestování stojí víc peněz, než kolik si můžou dovolit...

Ale když znáte pár základních triků, můžete si každý měsíc užívat víkend úplně jinde, než na zadku doma v obýváku...

O tom, jak se dostat k levným letenkám (pokud chcete někam dál) už jsem psala v blogu S Ryanairem z Wroclawi. Do řady evropských měst se během celého roku bez problému dostanete za pár šlupek - do Londýna z Pardubic, do Bruselu nebo Osla z Wroclawi, do Milána z Prahy...

No jo, ale na kolik vás vyjde ubytování, když už najdete letenky za pár kaček - nebo chcete třeba jenom na víkend do Prahy, Brna, nebo třeba do Varů?

Kde přespat na cestách?


Jestli za přespání nechcete dát víc, než musíte, máte v podstatě 3 možnosti - hostely, AirBnB a Couchsurfing.

Pro mě osobně je Couchsurfing (síť, ve které lidé nabízejí přespání u sebe doma jen tak, bezplatně) trochu za hranicí komfortní zóny - radši za ubytování zaplatím, než bych hledala někoho, u koho můžu přespat a komu se trefím do času, kdy se mu to hodí.

S AirBnB to mám podobně - vyzkoušela jsem ho 2x (jednou s pozitivní zkušeností, podruhé ne zas tak dobrou). Stejně jako u Couchsurfingu mi nedělá úplně dobře pocit, že courám po bytě někomu, kdo tam bydlí (nehledě na to, že ne vždy bere ohled na to, že už třeba chcete spát). Navíc - pokud nemáte fakt štěstí, ubytování na AirBnB většinou nevychází moc levně - nebo je daleko od centra.



Na druhou stranu - na delší pobyty v jednom městě to není úplně od věci. Máte víc soukromí, než v hostelu, nemusíte si věci zamykat do malé skříňky - a pokud vám nevadí, že nejste v centru a musíte dojet autobusem nebo tramvají, můžete dostat fakt dobrou cenu.

Proč si vybrat hostel?


Když cestuju sama nebo ve dvou, většinou zcela cíleně vyhledávám hostely. A zdaleka ne jen kvůli ceně. I když fakt, že za přespání v centru města dáte třeba jen 3 stovky, má mnohé do sebe :-)

Booknout si hostel je nejjednodušší věc na světě. 


Narozdíl od couchsurfingu nebo AirBnB není potřeba čekat, až se pronajímatel ozve zpátky. Prostě stačí vlézt na Booking.com, zadat město, kam míříte - a nechat si nabídky srovnat od nejlevnější. Během 5 minut mám zarezervováno a nemusím řešit nic dalšího.

Pro většinu nabídek platí zrušení zdarma do určitého data (většinou to neplatí pro denní SMART nabídku), takže když mi do toho něco vleze - nebo se objeví lepší nabídka - prostě stačí rezervaci změnit. Rezervace se zaručuje kartou, ale téměř vždycky se platí až na místě.



Na Booking.com většinou bez problému seženu ubytování i naposlední chvíli - den (nebo taky hodinu) předem :-) (jo, i to už jsem párkrát zažila). Přiznávám, že přes tenhle portál v naprosté většině případů řeším i ubytování na rodinnou dovolenou (přesný počet dosud rezervovaných řeckých apartmánů - 9).

Přespávat v hostelu je zábava. 


Běžné hotely mi většinou připadají tak nějak "na jedno brdo" - všechny působí skoro stejně. 

Hostely se ale většinou nebojí vypadat jinak. Přiznat historii budovy nebo vytvořit unikátní design - často na míru mladším cestovatelům hledajícím něco svěžejšího, než neutrální hotelový pokoj, navržený sterilně tak, aby neurazil klientelu, která za něj zaplatila nemalou částku...

Pár příkladů?

O víkendu jsem spala v brněnském hostelu Fléda s kouzelnou pavlačí, krásným prvorepublikovým nábytkem a tabulí s čísly nočních rozjezdů vedle recepce. Kousek od centra.



Před měsícem v Bratislavě zase pár kroků od nádraží v hostelu Freddie next to Mercury - se zahradou ve vnitrobloku, kde se dalo příjemně posedět - nebo třeba najíst.

Na hostelech mě baví i to, že pokud tam nejdete skutečně jenom přespat - ale třeba chvíli posedíte večer nebo ráno před odjezdem, většinou potkáte pár zajímavých lidí na pokec. Samozřejmě vám nesmí vadit, že s nimi pak budete trávit noc v jedné místnosti :-)


Co se vyplatí vědět, než si booknete noc v hostelu


Pár informací pro ty, kdo v hostelu nikdy nespali.

Pro začátek počítejte s tím, že budete spát ve sdílené místrosti. Ty nejlevnější bývají pro 6 - 10 osob, někdy se pokojem prochází i do další místnosti. Při rezervaci vidíte, jestli je sdílený pokoj smíšený nebo třeba jen pro ženy. Většina postelí jsou palandy - čím dřív přijedete, tím větší šance, že si budete moct vybrat postel nahoře nebo dole.

Koupelna, WC a sprcha bývají buďto přímo u pokoje, nebo společné na chodbě. Naprostá většina hostelů má i kuchyňku a místo, kde se můžete najíst.

Svoje věci si můžete zamknout do skříňky nebo boxu pod postelí. Vyplatí se mít s sebou visací zámek. Občas vám ho někde půjčí zdarma, ale většinou se za půjčení platí nebo vybírá záloha. Osobně si většinou věci nezamykám. Na pokoji nenechávám cenné věci, když tam nejsem - a na noc si hodím mobil a peněženku pod polštář. Většina lidí klidně nechává mobil přes noc na nabíječce v místnosti. 

Hostel v centru Brna


Se zálohou počítejte i na klíče od budovy a pokoje - bývá kolem 200 Kč/10 EUR. Když je nemáte cash, většinou se to dá namístě vyřešit, ať už zaplacením kartou a vrácením hotovosti, nebo tak, že vám část zálohy odpustí (bohaté zkušenosti někoho, kdo s sebou normální peníze moc nenosí).

Na noční klid od 22. se většinou moc nehraje, kolem půlnoci už bývá klid. Občas se někdo vrací z nočního tahu (nebo pozdního příletu) i později, ale většinou vás nebude rušit.

Nezapomeňte se taky mrknout, do kdy musíte pokoj ráno opustit. V noci na recepci dost často nikdo není - pokud tedy přijíždíte pozdě nebo odjíždíte brzo, není od věci se zeptat, jestli to půjde.



Denní dávka lehkého dobrodružství


Sama spím v hostelech hrozně ráda - a zdaleka nejen kvůli ceně (tu už zas tak moc řešit nemusím). 

Protože je to dobrodružství. Nikdy předem nevíte, jak to na místě bude vypadat, kolik vás v pokoji doopravdy bude - nebo s kým se potkáte a co se dozvíte. Baví mě, že všechno, co se na místě děje, je spontánní, nepřipravíte se na to. 

Líbí se mi spojovat ho s večerním couráním cizím městem bez konkrétního cíle - prostě vyrazit do centra a jít kamkoliv, kam mě to zláká. Dát si jídlo, kafe nebo drink kdekoliv, kde mi to "cinkne", zajít kamkoliv, kde to má atmosféru...

Prostě si ten čas JEN užít - bez konkrétních plánů.


Žádné komentáře