AP24 - zubní pasta, která doopravdy bělí

Ikonická zubní pasta AP24. Stojí za to?

Možná už vám tahle pasta blikla na facebooku a přemýšleli jste, jestli za to stojí, nebo ne. Já ji používám zhruba rok - takže snad s dostatečnou zkušeností na recenzi :-)

Koupit pastu AP24 s 20% slevou >>>



AP24 je bělící zubní pasta od firmy NuSkin, která slibuje, že vaše zuby rozzáří, vybělí a při tom všem bojuje proti zubnímu plaku. To vše bez obsahu peroxidu. Výsledky by měly být vidět do 2 týdnů.

V loňském roce tahle pasta dostala ocenění Highly Commended Product při udílení prestižních cen Pure Beauty Awards - a na internetu najdete celkem dost slibných fotek na téma před a po.

Koupit pastu AP24 s 20% slevou >>>


Přiznám se, že jsem na pastu byla hodně zvědavá - zvlášť proto, že moje startovní čára nebyla zrovna ideální. Bílé zuby jsem totiž nikdy neměla. Koňské dávky antibiotik dokáží napáchat značné škody, pokud je dostáváte v době, kdy zuby rostou. Moje druhé zuby tak vyrostly lehce zažloutlé, se skvrnami na 2 předních zubech. Leta kupuji jenom bělící pasty, v naději, že to alespoň trochu pomůže.

K tomu trochu trpím na ukládání zubního kamene a krvácení z dásní, zejména na spodních předních zubech (rostou trochu křivě a hůř se čistí).

Takže - co já a AP24ka?

První dojem si pamatuju dodneška. Vyčistila jsem si zuby - normálně, jak jsem zvyklá. Po vyčištění jsem po nich přejela jazykem - a měla jsem stejný pocit, jako když mi vypískuje hygienistka pomocí AirFlow. Dokonale hladké.
Zhruba po 3 dnech mi začalo připadat, že mají zuby lepší barvu, trochu se přibližující k bílé. Během dalšího týdne se barva postupně zlepšovala - pro mě byl rozdíl docela markantně viditelný (zázrak, který by ze žluté skloviny udělal jasně bílou, se samozřejmě nekonal - to nedá žádná zubní pasta).

Docela zásadní je pro mě pochvala od zubaře na téma zlepšení stavu dásní a menšího ukládání zubního kamene - jedna asi po dvou měsících používání, druhá zhruba po roce. Při poslední návštěvě bylo kamene opravdu minimum.

V testu americké televize KPRC dokázala pasta AP24 za 6 dní zesvětlit zuby o 3 odstíny (měřeno pomocí vzorníku). Rozdíl je skutečně vidět docela rychle - a všimnete si ho.



Jak pasta funguje?

Na bělení mají u téhle pasty podíl 2 věci. 

Tou první je jemná abrazivita (bezpečná pro zubní sklovinu), která odstraňuje povrchové nánosy plaku a skvrny od jídla či kouření.

Tou druhou je obsah oxidu titaničitého. Ten zní sice jako přísada trochu děsivě :-) - ale je to látka povolená i v certifikované přírodní kosmetice. Česky se téhle sloučenině říká titanová běloba, a běžně ji najdete nejen v bělících pastách, ale třeba i v opalovacích krémech nebo ve žvýkačkách (pod označením E171 nebo CI 77891). 
Titanová běloba dodává zubům bílé zbarvení (proto se jako bělejší jeví i moje vůbec ne bílé zuby). Bílá barva na zubech vydrží celkem dlouho, rozhodně nezmizí po prvním jídle.



Je AP24 bezpečná pro každodenní použití?

Možná jste zachytili, že se po téhle zubní pastě nedávno na blogu "vozila" jedna česká zubní hygienistka - s tím, že je pasta brutálně abrazivní a zničí vám sklovinu.

No. 

Paní při psaní článku trochu zapomněla (jako odbornice jistě omylem), že abrazivita zubních past se neměří pocitem v koupelně, ale indexem RDA (relative dentin abrasivity). Ten jasně stanovuje, jestli je pasta bezpečná, co se abrazivních složek týče - nebo není. 

Index se samozřejmě měří laboratorně. Maximální povolený limit podle tohoto indexu je 250. 
RDA do 100 se považuje za bezpečné pro sklovinu, RDA nad 150 sklovinu ničí.

Koupit pastu AP24 s 20% slevou >>>


AP24ka má RDA 103, tedy velmi těsně nad absolutně bezpečný limit, co se skloviny týče.
Pro srovnání - Colgate Advanced Whitening, kterou běžně koupíte v drogerii, má RDA 200. 
Bělící pasta pro citlivé zuby Sensodyne Extra Whitening má RDA 104.

Pro pořádek - NuSkin pod řadou AP24 prodává zubní pasty 2. 
RDA 103 platí pro bělící pastu, pasta proti zubnímu plaku má RDA 70 (podobné hodnoty má třeba Elmex).

(údaje o RDA zmíněných past pochází ze slovenského webu prezuby.eu)



Osobně pastu jako abrazivní při čištění nevnímám. Zkoušela jsem ji rozetřít i na ruce a abrazivita prostě cítit není (srovnávala jsem se zbytkem Pearl Drops Hollywood Smile, ve které byly drsnější částečky jasně patrné - a nejenom ty modré kuličky).

Tím nechci říct, že pasta vůbec není abrazivní (jemná abrazivita je jeden z principů, jak funguje) - ale že to vskutku není o tom, že by vám odřela zuby :-) Na youtube je dokonce test (v ultramizerné kvalitě obrazu), podle kterého vám sklovinu spíš poškodí tvrdší kartáček, než lehce abrazivní pasta).

Koupit pastu AP24 s 20% slevou >>>


K zmíněnému článku ještě 3 drobnosti. Cyklamát sodný, který autorka zmiňuje jako potenciálně karcinogenní látku, v pastě vůbec není. Nerozumím tomu, proč o něm píše v jedné větě se sacharinem (který pasta obsahuje), jako kdyby se jednalo o jednu a tutéž sloučeninu. Nejedná - jsou to 2 různé látky. SLS, nad kterým se paní hygienistka ošklíbá, protože by ho teoreticky mohly děti spolykat, najdete naprosto běžně i v dětských pastách (AP24 je doporučená až od 6 let). Kritizovaná forma fluoridů (monofluorofosfát sodný) vychází v odborných studiích o trochu lépe nebo stejně, ve srovnání s  fluoridem sodným, co se týče ochrany před kazy. V remineralizaci mají asi o trochu lepší skóre aminfluoridy (tady jsem skoro žádné srovnávací studie nenašla), které si ale o něco hůř poradí s bakteriemi v ústech.

Takže asi tak :-)

Kdybyste si chtěli počíst víc, rozebrala jsem to docela do podrobna v samostatném článku (bylo mi trochu líto zavřít všechny ty studie a nevypsat z nich to podstatné :-) 

Jen na okraj - NuSkin zaměstnává kolem 80 špičkových vědců na plný úvazek, a s více než stovkou dalších spolupracuje. Na trh rozhodně nepustí nic, co není 100% funkční a bezpečné. 
A docela určitě ne produkt tak špatný, že by ho po jednom vyčištění dokázala objektivně strhat zubní hygienistka odkudsi z Horní Dolní... 


Kde se dá koupit?

Zubní pasta AP-24 se dá koupit v e-shopu NuSkin, nebo od někoho, kdo s NuSkin spolupracuje.
V e-shopu stojí 350 Kč, VIP cena (což vám můžu zařídit) je cca o stovku nižší.

Objednat si ji můžete i ode mě - za běžnou cenu nebo VIP, ke které vám rovnou založím účet (bez závazků k dalším nákupům nebo čemukoliv jinému).

Pokud raději nakupujete sami, pod objednávkovým formulářem najdete návod k založení VIP účtu s levnějšími cenami.







Ještě nemáte VIP ceny - a chcete je?

Chcete nakupovat výrobky NuSkin a Pharmanex za cenu téměř o čtvrtinu nižší, než v e-shopu? Mít možnost koupit si za levnější cenu některý z produktů, o kterých píšu, a nakupovat ve slevových a promo akcích?




Zaregistrujte se přes formulář níže - vyřídím vám VIP účet s lepšími cenami (na cokoliv od NuSkin). 
Registrace přímo na stránce tohle neumí, zůstaly by vám běžné ceny. 

Zřízení účtu vás nezavazuje vůbec k ničemu - nemusíte nakoupit ani jednou a nikdo po vás nebude nic chtít. VIP a distributorský účet se liší jen možností nabízet zboží dál a nebo umožnit lepší ceny vlastním zákazníkům - jestli máte třeba beauty blog (nebo hodně kamarádek :-) ), je to díky online marketingovým technikám dost jednoduchá možnost, jak někomu představit skvělé produkty a zároveň dostat provizi z jejich prodeje... :-)







Vaše údaje jsou u mě v bezpečí. Sdílet je s Vaším souhlasem budu pouze se společností NuSkin při zakládání účtu. Jsem registrovaná na Úřadu pro ochranu osobních údajů a s daty zacházím v souladu se zásadami bezpečnosti.

Žádné komentáře