[VIDEO] Naši bilingvní předškoláci - a jak se učit stejně snadno

V nedávném článku o angličtině jsem zmínila, že naše děti jsou bilingvní, přestože ani jedno z nich ještě nechodí do školy. Jak je to možné - když na ně doma anglicky vůbec nemluvíme?

Tohle téma mě nakonec přesvědčilo nejen k dalšímu článku, ale i k natočení videa (na tomhle blogu vůbec prvního :-)

Poslechnout si na něm můžete nejen,  jak a proč se naše děti anglicky učí - ale i to, jak doopravdy mluví ten starší (část videa je točená v autě, horší zvuk nám snad prominete). Mrňous neměl úplně spolupracující náladu, ale něco tam je :-)



Slíbený odkaz z videa - http://lucie.news/english



Ve zkratce pro ty, kdo si raději čtou

Obě naše děti rozumí velice dobře anglicky, a na svůj věk i poměrně dobře mluví. Starší půjde do školy příští rok, té mladší jsou 4 roky. 

Děti se anglicky naučily samy - koukáním na pohádky a písničky na YouTube a na Netflixu. Ani jedno u nás rozhodně neběží od rána do večera, ale odmalička držíme pravidlo, že když "televize" (opravdovou televizi vůbec nemáme), tak anglicky.

Mrňouskové tedy znají Teletubbies, perfektní základ včetně skvělého britského přízvuku jim zařídilo prase Peppa - a teď sjíždějí běžné pohádky, jako Frozen, Moanu nebo třeba Mickeyho klubík.

Starší má opravdu pěknou slovní zásobu, nebojí se mluvit, dokáže "opsat" jakýkoliv výraz, který nezná...

Od ledna chodí oba do dvojjazyčné montessori školky, kde mají trochu možnost reálně komunikovat, ale vzhledem k tomu, že ostatní děti mají angličtinu na nižší úrovni, na jejich znalosti to zatím velký vliv nemělo.



Rizika?

Jsou. Sice už jsem párkrát slyšela, že pozdější nástup řeči u bilingvních dětí je vyvrácená pověra - nicméně my tuto zkušenost máme. Starší se nám pořádně rozmluvil pár měsíců po 4. roce, a u češtiny zatím pracujeme na výslovnosti některých slov a písmena Ř. Zpočátku měl i na češtině poměrně silný anglický přízvuk, ten už je nyní poměrně nevýrazný. Řeč se nicméně rozvíjela hodně rychle - bylo znát, že mrňous slova v češtině i angličtině znal, jen se potřeboval rozpovídat.

Mladší je čerstvě čtyřletá a teprve se rozpovídává. Díky tomu, že už tuhle zkušenost máme, zatím nemáme nervy na pochodu z toho, že pořádně nemluví (narozdíl od všech okolo). Víme, že nám rozumí, ale mluvit se jí zatím moc nechce.

Věřím tomu, že spousta bilingvních dětí tyhle problémy nemá, nicméně pokud to chcete zkusit, měli byste vědět, že se to může stát.

Jak se učit stejně snadno, jako děti?

Pokud jste četli předchozí 2 články, asi už víte, že podporujeme web EasyLingo, který se výukou jazyků zabývá. Osobně se mi líbí, že jeho autor kritizuje na české výuce jazyků totéž - co se už leta nelíbí mně (výuku angličtiny pro 1. stupeň ZŠ jsem studovala). A přistupuje k výuce angličtiny úplně jinak.

Ve školách se u nás učí samostatně slovíčka a gramatika, místo aby se výuka zaměřovala na praktické použití jazyka a porozumění. Připravujeme se na složité testy z gramatiky na vysokou, ale často nevíme, jak si říct v restauraci o účet nebo jak si na dovolené domluvit půjčení auta.

EasyLingo tohle řeší jinak - a já bych vás chtěla zlákat alespoň na malou ochutnávku. Je zdarma a může vás nasměrovat k jednodušší metodě, jak se jazyk konečně naučit tak, abyste ho dokázali použít. Na dovolené, v práci, na pracovním pohovoru nebo třeba na cestě kolem světa.


E-book 7 tajemství snadného učení jazyků si určitě stáhněte - myslím si, že vám příjemně otevře oči :-)

Ať se vám daří!





PS: Článek a video jsou součástí affiliate kampaně pro web EasyLingo. Pokud na webu EasyLingo nakoupíte, můžeme z vašeho nákupu získat provizi (vy neplatíte nic navíc).
Nemusíte se obávat toho, že bych web propagovala jen proto - ráda doporučím kvalitní produkty, ale opravdu pečlivě si hlídám, s jakou značkou spojím své jméno.


Žádné komentáře