S čím na problémy intimních partií

Báječné letní období s sebou kromě koupání, melounů a zmrzliny občas přináší i méně vítaná překvapení v podobě podrážděné sliznice intimních partií,  kvasinkových infekcí a dalších nepříjemných potíží poměrně intimního charakteru.

Koho někdy podobné obtíže potkaly v bolestivější či svědivější míře, ví, že informaci o tom, co na ně zabere, by v danou chvíli vyvážil zlatem.

Tak tedy - pokud byste si s sebou na dovolenou měly vzít jen jedinou věc pro případ nouze, já doporučuji kokosový olej. Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny laurové a kaprylové v něm totiž působí proti virům, mikrobům a plísním. Narozdíl od mnoha jiných přípravků dokáže vyhubit škodlivé bakterie v intimních oblastech, ale zároveň neublížit těm přátelským. Velmi dobře také hojí podrážděnou a svědící sliznici, svědění zcela ustává do deseti minut po natření.

A co další přípravky tohoto typu?

V červnovém Ladyboxu se objevil sprej Topida od Salcury. Vzhledem k jeho složení by měl dobře fungovat minimálně jako prevence, při akutních potížích dokáže pomoct od původce problému. Při svědění pomáhá spíše krátkodobě, hojení sliznic nepřispívá v podstatě vůbec. Našla jsem již i výrazně negativní reakce na používání tohoto spreje (způsobené obtíže při preventivním používání) - vzhledem k některým esenciálním olejům obsažených ve výrobku se domnívám, že může způsobovat přecitlivělost nebo alergické reakce.

Oblíbené při řešení kvasinkových infekcí jsou i přípravky s čajovníkovým olejem (Tea Tree Oil). Vaginální gel rozhodně pomáhá při likvidaci samotné infekce. Podrážděnou sliznici dokáže příjemně zvlhčit a zmírnit svědění, samotnému hojení opět příliš nepomáhá.

Existují každopádně i řešení nízkorozpočtová, případně aplikovatelná bez větší přípravy uprostřed lesů:



Téměř všespasitelný měsíčkový květ pomáhá i tady - stačí z něj do větší nádoby udělat odvar (květy přelít téměř vroucí vodou, nevařit), po zchladnutí nalít do sedací koupele a 15-20 minut nechat působit.

Skvělým pomocníkem je i řebříček obecný. Odvar z jeho kvetoucích natí (připraveným stejně, jako v předchozím případě) lze použít na pravidelné oplachování, které zmírňuje bolestivost a svědění a pomáhá při hojení.

Každopádně pokud vás podobné obtíže provázejí dlouhodobě, doporučuji absolvovat protikvasinkovou dietu - narozdíl od lokálně aplikovaných přípravků dokáže nastolit pořádek trvale.

S blížící se polovinou prázdnin všem přeji hlavně to, abyste žádnou radu z tohoto článku na své dovolené nepotřebovaly.





Obrázky pocházejí ze stránek GoesHealth.com, Dr.Müller Pharma, Salcura, Naturally Thinking, Avicenna.cz

5 komentářů

  1. Taky jsem o tomto tématu psala, ale ty to máš pojmuté přírodněji, to se mi líbí. Doufám, že na tebe budou diskutující milejší, mně dokonce přišlo na mail, že jsem coura. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Snad ano :-) Téma je sice nepříjemné, ovšem lepší vědět předem, čím se zásobit, než se na dovolené třeba v Turecku shánět po něčem, co zabere na problémy způsobené koupáním v místním bazénu. Leč kdo nezažil, asi nepochopí.

    OdpovědětVymazat
  3. Anna Ananasová: No jasně, protože jen coury se courají v rybnících a bazénech :-D (Promiň, vím, že není příjemné dostat takový mail, ale fakt mě to pobavilo, to ti musel napsat nějaký chlap.)

    OdpovědětVymazat
  4. No mně to taky spíš pobavilo, mám za sebou školení krizové komunikace, takže mě spíš zaujalo, že takový článek může v někom vzbudit potřebu posílat maily. :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je náhodou super článek, jelikož jsem ženská a tyhle problémy se mi občas prostě nevyhnou :-( Takže díky za tento článek :)

    OdpovědětVymazat