My Skincare Routine

Chizu Saeki tvrdí, že péče o pleť by měla být vždy zvolena podle toho, co v daný moment potřebuje. Tedy - ráno a večer bychom si měly sednout před zrcadlo, pleť si důkladně prohlédnout a ohmatat - a podle toho zvolit vhodné přípravky.

Nicméně na konci své knihy uvádí vhodné přípravky a postup jejich aplikace pro dva typy pleti - jmenují se jarně-letní (pasuje na spíše mastnou a smíšenou pleť)  a podzimně-zimní (spíše suchá pleť). Pro každou z nich má pak čtyři varianty, pro každé roční období jednu.

Pro všechny nanášené přípravky pak platí jedno základní pravidlo - všechno, co se na pleť nanáší (včetně vody na umytí) by mělo mít teplotu těla, přípravky je tedy třeba napřed ohřát v dlaních (není třeba se bát, že by se to do nich rychle vstřebalo - jediný přípravek, který mi tohle dělá, je BB cream).

Jak tedy vypadá letní seznam péče? Moje pleť má spíše sklony k maštění, takže se víceméně řídím radami pro jarně-letní pleť.

Ráno

Na mytí pleti doporučuje Chizu rozjasňující pleťové mýdlo. Vzhledem k tomu, že jsem nic takového nesehnala (přiznávám, že jsem nehledala nijak extrémně důkladně), zůstala jsem u gelového čistidla, které bylo doporučováno pro ranní jarní péči. Používám gel od Biodermy, zhruba 1x za týden až deset dní ho smíchám s peelingem (opět Bioderma). To je další tip z chytré knihy - peeling je pak jemnější, ale velmi účinný.




Po umytí by mělo následovat rozjasňující lotion, buďto nanesené přímo na pleť, nebo (v lepším případě) jako lotion mask. Používám lotion Hada Labo, způsob použití střídám podle toho, jak mi zrovna vyjde čas a chuť.


Po změkčení pleti následuje použití séra. Kromě zimy se pro můj typ pleti doporučuje po celý rok alespoň jednou denně sérum s vitamínem C. Aktuálně používám VC Effector z řady Power 10 Formula od It`s skin, které krásně voní po pomerančích. Za tip na vitamín C jsem Chizu každopádně velmi vděčná, skvělou službu na problémy mé pleti mi už dříve prokázaly maska s vitamínem C i sprej od Skin79.

Po séru by mělo následovat uzavření pleti emulzí s UV ochranou. Přiznám se, že tenhle krok moc přesně nedodržuji a aktuálně spotřebovávám krémy, které se mi nahromadily doma, aniž bych si je sama cíleně koupila. Aktuálně střídám jakýsi darovaný Avon (neurazí/nenadchne) a Mixu z Ladyboxu (s tou jsem spíše nespokojená).



Večer

Večerní péče se od té ranní v létě moc neliší, takže budu o něco stručnější. Na umytí obličeje je doporučován gelový čistič, takže zůstávám u Biodermy. V druhém kroku se opakuje rozjasňující lotion - tedy opět Hada Labo. V letních doporučeních zůstává i C-vitamínové sérum, také používám stejné, jako ráno. 

Na závěrečné uzavření pleti je v "pleťovém manuálu" uvedená rozjasňující emulze. Aktuálně dodělávám darovaný "krém" od Avonu (jeho konzistence je spíš lehce gelová), na vyzkoušení mám ale připravenou rozjasňující emulzi Omija od Skin Foodu.


A to je vše. Péče podle Chizu má tu výhodu, že toho k ní člověk nepotřebuje moc (což je samozřejmě trochu nevýhoda pro nadšené zkoušeče všeho možného :-). Za sebe můžu říct, že mi tahle kombinace hodně pomohla už ve chvíli, kdy jsem toho používala sotva polovinu, neboť sérum jsem doma neměla a lotion mask jsem si dělala z aloe vera gelu (což rozhodně není špatná věc a i jako majitelka pravého japonského lotion se k téhle masce chystám čas od času vrátit).

Co vaše denní rutina - obsahuje toho více, nebo méně?

PS: první zásilka dárečků do GA už dorazila, čekáme na další dvě :-) 


Obrázky pocházejí z webů yesstyle.com, beautyalmanac.com, Mixa, makeupbykaty.com, Skinfood.

6 komentářů

  1. To vypadá dobře, budu si muset od paní Chizu taky něco přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se přiznám, že já tohle docela odbývám :D

    Lucy Enne

    OdpovědětVymazat
  3. Mám stejný typ pleti jako ty, a tak jsem ráda, že můžu zkoušet dál, lotion maskování je skvělý, už dřív jsem psala, že za asi 2 měsíce se mi moc zlepšil stav pleti, teď teda přidám vit.C sérum - zatím dávám olejíček Trilogy (rosehip) a můžu jen doporučit :-) Díky, že dáváš tipy z Chizu, já si to bohužel sama nepřeložím, tak jen tak dál :-) Olina

    OdpovědětVymazat
  4. Anna: pokud neumíš japonsky (nechci podceňovat, znám pár lidí, co jo :-), tak jedině The Japanese Skincare Revolution - všech ostatních 17 je jenom v japonštině. Ale zase by sis pak mohla pořídit třeba i PC hru.

    Lucy: Já občas taky - a většinou to obratem poznám. Měla jsem leta dost špatnou pleť a teprve díky Chizu se mi opravdu prakticky úplně srovnala. Ale jakmile na to začnu kašlat, je to obvykle za chvilku zpátky.

    Anonymní: šípková olej je super a většinou i nádherně voní. Cokoliv s vitamínem C se mi moc osvědčilo, fakt doporučuju vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  5. Ta moja toho obsahuje asi este menej ako tvoja. Rano si plet umyjem mydlom Dove a potom sa idem rovno nalicit, podkladovy krem mi nehrozi v zime ano ale v lete sa moja plet masti dostatocne aj sama. Vece sa odlicim opat umyjem mydlom a nanesiem nejaky krem na akne ktore ma este stale trapi.

    OdpovědětVymazat
  6. It keeps me entertained and I love my account manager, Josh, because of|as a end result of} he is continuously offering me with tricks to improve my play expertise. Our HoF Voyage characteristic takes you on an epic journey around the globe. Follow a mother and daughter as they trek across the globe; unlocking cities, choosing up suitcases, and accumulating pictures from well-known landmarks. Guests must 메리트카지노 immediately report any disputes regarding game play. These are a few of the the} prime games our guests are at present loving.

    OdpovědětVymazat