Vánoce, vánoce - čas na nákupy na eBay

zdroj
Vánoce jsou tu za dva měsíce, což je ještě celkem daleko. Ne však v případě, že se chystáte objednávat dárky ze vzdálenější ciziny. Na eBay platí garance dodání do 45 dní (pak můžete žádat vrácení peněz), což je tak akorát dost času na to, abyste dárky před svátky stihli v klidu zabalit a v případě nouze (kdyby dárek náhodou nedorazil) ještě stihli koupit něco jiného tady. Každopádně vás nechci děsit - většina věcí s přehledem dorazí do měsíce a spousta z nich přijde třeba deset dní od objednání. Na druhou stranu - o zahlcení pošty před vánocemi asi víme všichni.

Včasné níkupy mají ještě jeden důvod - bitva o dárky už započala a ceny začínají rychle stoupat - nejen v aukcích, ale i u samotných prodejců, kteří vycítili příležitost.

A  co tedy na eBay nakoupit? Nabízím vám svoje tipy...

Pro dámskou část rodiny (a vlastně nejen ji) můžete začít něčím, co je na tomhle blogu klasikou, a sice kosmetikou. Já osobně preferuji tu z Koreje, z ostatních oblastí (Čína, Hongkong...) objednávám spíš kosmetické pomůcky, jako štětce nebo leštičky na nehty.

Za sázku na jistotu u žen, které asijskou kosmetiku neznají, případně já neznám jejich typ pleti, považuji tyhle dva kousky - sérum s vitamínem C a BB krém od Skin79.




Pokud si na kosmetiku přesto netroufáte, zkuste zabrousit mezi "náčiní". Skalní fanynku Real Techniques asi těmihle štětci nenadchnete, ale jinak jsou vážně dobré. Leštící blok na nehty jsem poprvé viděla u NevoSpa. Nebojte, ty čínské nejsou o nic horší. A pokud vám chybí třeba drobnost pro kamarádku, může se vám hodit kartáček na čištění kartáčů na vlasy.


Na eBay se skvěle nakupují i drobné (a nebo větší) šperky. Náušnice, přívěšky, prstýnky - co vás napadne. I velmi krásné kousky (jako třeba ty na fotografiích výše) seženete za cenu kolem 20 Kč (Buy it Now - tedy kup hned), v aukcích dokonce i levněji. S poštovným v ceně. Výběr stylů i materiálu je nepřeberný, vybere si opravdu asi každý. Inzerované materiály je dobré brát trochu s rezervou, nicméně z vlastních zkušeností můžu říct, že stříbro bývá opravdu stříbrem a náušnice údajně pozlacené bílým zlatem vypadají po pěti letech častého nošení pořád stejně.



Nepřeberný je i výběr oblečení a kabelek, ale tam už doporučuji být trochu obezřetnější. Ačkoliv mnohé blogerky mají i s těmito artikly dobré zkušenosti, je velmi snadné koupit něco, co na obrázku vypadá dobře, ale ve skutečnosti příliš neodpovídá, případně je to vyrobeno z obzvláště ohavného materiálu. Pozor i na velikosti - asiatky jsou přece jen poněkud subtilnější, takže pokud nosíte velikost S, bude vám sedět spíš M nebo L. Velikost "one size fits all" je obvykle nositelná maximálně do velikosti 38 (a občas ani to ne).

Každopádně třeba u peněženek na drobné nebo obalů na věrnostní karty se můžete nákupu směle odvážit.



eBay je skvělá i na nákupy pro děti, ať už se jedná o nákupy hraček, dětského oblečení nebo třeba dekorací do pokojíčku. Pokud vaše dítko, sourozenec nebo neteř miluje třeba Prase Pepu, nabízí eBay samolepky na zeď, šatičky, pytlík na cvičky, plyšáky a mnoho dalšího. Stačí zadat "Peppa Pig" a případně upřesnit, co konkrétně s touhle postavičkou hledáte. Stejně pohodově pořídíte i s dalšími oblíbenci, jako jsou Hello Kitty, Cars nebo Spiderman... Za zlomek ceny, kterou byste za podobné zboží utradili tady.

Na co si dát pozor

Pokud na eBay nenakupujete často, nezapomeňte si ohlídat následující věci:

Poštovné - ideální je seřadit si vyhledávané zboží podle "Price+shipping, lowest first", aby se vám porovnávaly ceny včetně doručení. Ideální je samozřejmě poštovné zdarma, tedy "free". Čas od času možná narazíte na nabídku s báječně levnou cenou - ale vysokým poštovným, na kterém se prodejce "zahojí". Hledejte dál, nejspíš naleznete levněji u někoho jiného.

Celní limit - pokud budete nakupovat levnější kousky, clo po vás nejspíš nikdo chtít nebude (limit je 150 EUR), ale pokud nakoupíte víc věcí u jednoho prodejce, mohla by vaše zásilka spadnout přes limit pro DPH (22 EUR). Čínští prodejci obecně bez říkání cenu na obálkách obvykle snižují a zboží deklarují jako dárek, ale česká celní správa tyhle praktiky samozřejmě zná taky.

Může se vám bohužel stát, že zadrží i balíček nižší hodnoty. Pak vás to bude stát 2 věci - čas při prokazování ceny, kterou jste za zboží zaplatili, a poplatek za zadržení balíčku - pohybuje se mezi 80 - 160 Kč (podle čeho určují aktuální výši jsem ještě nezjistila). Ano, je to trochu zcestné, ale funguje to tak. Každopádně pokud vám balíček zadrží, nemusíte pro něj na vyclívací poštu osobně - stačí zaslat plnou moc a výpis platby z PayPalu (budete ji mít i v mailu) a balíček vám přijde vyclený na vaši poštu.

Já vám při ojednávání na vánoce přeji šťastnou ruku, žádné zásilky zadržené v rukách celníků a samá včasná doručení.

Máte také nějaký tip na dárky z eBay? A co dárky pro muže, napadají vás nějaké?


8 komentářů

  1. Já budu kupovat z ebay pro kamarádku k Vánocům legíny "Workout" a punčochy s kočičama :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna na takové věci je eBay naprosto geniální.

      Vymazat
    2. To je. A séra nebo BB krémy už ani nikde jinde nekupuju. Je to funkční, narvané účinými látkami a levné. Za sérum za které bych tady v parfumerii dala 2000Kč (s bonusem nálože silikonů) tam zaplatím kolem 300 i s poštovným.

      Vymazat
    3. Mám to stejně. A ta séra jsou skvělá.

      Vymazat
  2. Ahojda,

    jojo na ebay už mám nakoupeno =o) koupila jsem serepetičky na nehty, kosmetický taštičky, obaly =o)
    A dárky pro muže? Nooo svítící medůzu do akvárka (ebay 100 Kč), jinak parfém, knížku, tričko a zbytek ještě musím vymyslet... je to složitý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parfém, knížka a tričko taky patří do mého oblíbeného repertoáru pánských dárků...

      Vymazat
  3. Jeee, diky za tipy a pripomenuti, pomalu ale jiste davam do kupy seznam veci, ktere chci na Vanoce blizkym poridit, ale uz bych mela zacit i s nakupovanim :-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, blíží se to rychle :-) A dáš taky nějaké tipy, co pořídit k vánocům?

      Vymazat