ASMR. Závislost do uší pro instantní soustředěnost

Víte co? Nezkoušejte to. Protože jinak už se toho nezbavíte...
Je to návykovější, než kokain.


Jsou dny, kdy mám chuť si pustit Spotify na plný kule a u toho v klidu tvořit. Pak jsou ale taky dny, kdy toho klidu potřebuju trochu víc. Meditační šplouchání, brnkání a cinkání mi většinou jde celkem rychle na nervy - ale ticho není taky nic moc.

Naštěstí mám geniální metodu, jak rychle a na dlouho přepnout do režimu "klid, soustředěnost, je mi dobře".

ASMR

Občas se mu taky říká "orgasmus pro mozek". Ve zkratce - každý z nás má zvuky, které mu dělají dobře. Někdo šeptání do ouška, někdo rozbalování krabic, někdo třeba mlaskání (fuj!) a foukání. Proti gustu...

V ASMR videích tohle někdo dělá proto, abyste si to mohli pustit do uší a bylo vám u toho dobře. V těch lepších si zahraje ještě binaurální mikrofon, který se postará o prostorový dojem ze zvuku - takže máte pocit, že vám někdo šeptá do pravého ouška, pak drbe na hlavě a nakonec do levého foukne. Třeba.

Na poslouchání jsou ideální sluchátka, protože jinak si to zas tolik neužijete. K některým videím si můžete pustit i obraz na monitoru a koukat třeba na slečnu, co vám "jako" dělá make-up. Já si to pouštím k práci (nebo na usnutí), takže tahle možnost mě zas tak nebere...


Osobně ujíždím na kanálu Charlotte ASMR (dříve Fairy Char), hlavně na starších videích, kde šeptá, škrabká a ťuká do binaurálního mikrofonu. Novější jsou ale taky dobrá.

 

Dvě nejoblíbenější rozhodně hodím i sem, protože to potřebujete zkusit taky :-) 

Další, co překvapivě můžu, je Němka s nickem Fluesterschmeterling (česky to znamená Šeptající motýl. Němčina je fakt brutální řeč.) Mluví německy, a je to dobrý... :-)


ASMR videí je na YouTube asi miliarda, takže vybrat si to pravé zase není takové téma (pokud nenarazíte na takové, které má vprostředku řvoucí reklamu, nebo to, kdy mi jakási slečna nechutně mlaskala do ucha... :-( )

Za mě rozhodně ideální zábava, když chci vypnout okolní ruchy (jako třeba kravál z místního cukrovaru)  a v klidu se soustředit na to, co dělám.

Co vy, znáte to? A zkusíte to taky?




2 komentáře

  1. Wow. Vůbec nevím, že něco takového existuje. Je to takové strange a cool zároveň :D Díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já o o tom vím už delší dobu, ale jenom to pustím, už je mi z toho tak zvláštně divně a musím to vypnout :D
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat