Vyděláváme blogem - AFFILIATE

Zajděte na kterýkoliv blog americké maminy, který vám vyjede na prvních stránkách Googlu - a můžete si vsadit na to, že je to právě její blog, co jí vydělává peníze. A občas opravdu pěkné...



Americké podmínky jsou v tomhle směru sice o dost příznivější, než naše (angličtinou oslovíte o hodně větší publikum - s o dost větší kupní silou). To ale neznamená, že vám právě blog nemůže vydělat pěkné peníze, pokud píšete česky nebo slovensky.

Doba spoluprací za výrobek zdarma je výrazně na ústupu. Na amerických blozích se aktuálně nejvíc vydělává na tzv. affiliate marketingu a reklamě. Úspěch mají i placené PR články.

Dnešním článkem začíná malá série na téma "Jak vydělávat blogem". Výhodou metod, které vám doporučím je to, že k většině z nich nepotřebujete tisíce čtenářů a návštěv denně (i když to samozřejmě pomůže). Nemusíte ani čekat, až si vašeho blogu někdo všimne a spolupráci vám nabídne.

Prostě stačí převzít iniciativu - a zapojit se. Bez toho, abyste museli s druhou stranou řešit podmínky nebo souhlas...

AFFILIATE - jak to funguje

Affiliate marketing je tzv. doporučujícím marketingem. Firma, která má affiliate program, nabízí provizi tomu, kdo jí přivede zákazníka (obvykle platícího, ale není to 100% pravidlem).

Pro blogera to znamená následující - když se do affiliate programu přihlásíte, získáte vlastní unikátní kód. Ten se přidává na konec odkazu na konkrétní stránku prodávajícího (tedy třeba výrobek na e-shopu). Když na odkaz vložený do článku někdo klikne, přičte se vám návštěva. Pokud nakoupí, dostanete provizi. Nakoupit obvykle nemusí hned - vaše doporučení se započítá ještě nějakou dobu poté (obvykle 3-90 dní, podle pravidel programu).



V praxi :-)


Jsem přihlášená k affiliate spolupráci s firmou CountryLife (jo, miluju ji :-) )

Když o ní budu psát (nebo o některém jejich produktu), můžu do článku vložit 3 druhy odkazů:

Běžný: https://www.countrylife.cz/
(Když na něj kliknete, nic z toho nemám)

Affiliate: http://www.anrdoezrs.net/click-7735443-12723859 (Country Life má affiliate program řešený přes 3. stranu, proto odkaz nezačíná https://www.countrylife.cz/. Číslo 7735443-12723859 v odkazu je můj unikátní kód).
(Když na něj kliknete a nakoupíte, připíše se mi na účet provize. Její výše závisí na hodnotě vašeho nákupu. Vy neplatíte nic navíc.)

Affiliate banner:
(Funguje stejně, jako affiliate odkaz, jen je odkaz skrytý v obrázku.)



Pokud budu chtít, aby odkaz vypadal "nenápadně", proženu ho zkracovačem - takže bude vypadat třeba takhle http://bit.ly/2kawTOt  Zkuste kliknout, otevře se vám opět stránka CountryLife. Že je v odkazu schovaný affiliate link vůbec nepoznáte :-)

Pro vyplacení provize je obvykle třeba vydělat předem určenou minimální částku - třeba 500 Kč.

Kolik to hodí?


Logická otázka. Stojí odměny za to?

U zboží je obvyklá provize v rozsahu 3 - 10% (někdy má 1 prodejce různé sazby na různé druhy zboží). 

Existují i lépe ohodnocené affiliate programy - obvykle se týkají tzv. infoproduktů. Pod tímhle názvem se skrývají online kurzy, e-booky a další materiály, které obvykle nedostanete ve fyzické podobě. Tady se provize běžně pohybují okolo 25% z hodnoty nákupu - ale "prodat" podobný dražší produkt je samozřejmě obtížnější, než přesvědčit své čtenáře k nákupu vaší oblíbené micelárky.

Kolik čtenářů potřebuju?


Tohle je vlastně to nejlepší. Stačí vám jen ten jeden správný, který proklikne a nakoupí. Pravděpodobnost toho, že se tak stane, se sice s počtem čtenářů zvyšuje - ale pokud píšete třeba o tvoření z korálků, a na váš blog chodí převážně milovníci korálkování - affiliate odkaz na korálkový obchod bude mít o dost větší efekt, než když si ho dá na blog třeba slavná beauty blogerína :-)



Kde se připojit do programu?


Některé obchody si své affiliate programy provozují samy - informaci o tom většinou najdete někde v patičce stránky. Další využívají affiliate sítí. Z těch českých/slovenských vám pro začátek můžu doporučit třeba AffiliateClub nebo Dognet. Oba zastupují značnou řádku prodejců, takže si nejspíš bez problému vyberete, komu chcete dělat reklamu.

Štědřejší affiliate programy k infoproduktům si obvykle autoři provozují sami, nebo využívají služeb affiliate manažera. Pokud by vás zajímaly konkrétní tipy - dejte mi vědět pod článkem, napíšu je zase někdy příště...

Jak psát affiliate články?

Základní doporučení - pište o tom, čemu skutečně věříte. Nejlépe - používáte to sami. Nepřehánějte to s propagačními frázemi - pište přirozeně. Strojené články, které se snaží vydělat za každou cenu, jsou poznat - působí křečovitě a nečtou se dobře.



Psát dobře marketingová sdělení není jednoduché - ale dá se to naučit. Pokud ale píšete recenzi s odkazem stejně, jako byste psali tu bez odkazu, bude to fungovat.

V ČR není povinné uvádět, že váš článek obsahuje affiliate odkazy (na amerických stránkách na vás tohle sdělení vždy někde v článku vykoukne).

Sdílení odkazů se samozřejmě nemusí omezit jen na váš blog - vkládat je můžete i na Facebook nebo jiná sociální média.

Funguje to?

Mě samotnou blogování (nejen na tomhle blogu) z větší části živí. Affiliate marketing na tom má rozhodně nezanedbatelný podíl.

Pokud umíte psát a doporučujete svým čtenářům správné produkty (čili na blogu o cestování nepropagujete potřeby pro elektrikáře), může to pěkný peníz přinést i vám...

Nechcete, aby vám utekly další články o vydělávání blogem? Přidejte si mě do sledovaných blogů nebo dejte like na Facebooku ;-)


27 komentářů

  1. Tak o tomhle slyším prvně, ale zní to dost zajímavě :)
    Sim in the Bubblegum

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Funguje to docela hezky :-) Provizi sice dostaneš, jen když zákazník nakoupí - ale odkaz na blogu visí pořád. Není to jednorázová platba - z dobrých článkům mám provize klidně ještě 3 roky po zveřejnění...

      Vymazat
  2. Skvěle napsaný článek, dost dlouho už toto téma řeším a tak nějak promýšlím. Děkuji za "Tipy"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Určitě jdi do toho - jediné, co můžeš ztratit, je čas strávený psaním článku... Což my blogerky za ztracený čas nepovažujeme asi nikdy :-D

      Vymazat
  3. Myšlenka affiliate se mi vždycky líbila, ačkoliv sama jsem to nikdy nezkoušela (holt jsem ještě nikdy nenašla nic, co by se mi líbilo a zároveň na mém blogu nevypadalo nepatřičně). Moc pěkný a srozumitelný článek, sdílím!
    Můj blog
    Facebooková stránka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, u Tebe na blogu jsem před pár dny byla! Btw - řada portálů s grafikou a fotkami pro blogy má affiliate program ;-)
      Díky za sdílení!

      Vymazat
  4. O Affiliateclubu už jsem slyšela, díky tvému článku ho asi vyzkouším. Díky za připomenutí. Před časem jsem se také přihlásila do Amazon Affiliate Programu. Myslím, že všechny ty americké maminy teď budou právě díky němu v balíku, protože před Vánoci se blogy jen hemží články typu "Gift guide for...(dosaď libovolné :))"

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda, že to konečně někdo pěkně vysvětlil: )
    Diky!

    www.objevuj.com

    OdpovědětVymazat
  6. Užitečný článek, děkuji. Zejména se mi líbí ty programy, kde si mohu vybrat já sama firmu, kterou chci doporučit. Rozhodně bych totiž na blogu nechtěla propagovat něco, jen za účelem výdělku. Spíše bych to ráda dělala opačně - doporučila dobré věci, s kterými jsem spokojená a kterým věřím. Pokud by taková firma/produkt byl zapojen do affiliate programu, proč toho rovnou nevyužít, když ten odkaz bych do článku vložila stejně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě ideální řešení - provázat affiliate odkazy v článku, který bys psala i bez nich, protože Ti to prostě vyhovuje :-)

      Vymazat
  7. Jak to funguje s vyplacenim, nemam napr zivnostak... Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou se to řeší smlouvou - záleží na konkrétním provozovateli programu. Tuhle informaci bys měla najít v podmínkách programu.

      Vymazat
  8. Super článek. Taky bych ráda takto monetizovala svoje weby, ale pořád v affiliate m. Nějak tápu. Mohu se zeptat, za jak dlouho ti blog zacal vydelavat? Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu vydělávat začal hned po sdílení prvního affiliate odkazu :-) Nebyla to žádná kupa peněz, ale trochu něco stabilně chodit začalo. V dalších dílech budu psát o tom, jaké další způsoby pro vydělávání blogem používám - ty mně osobně vydělávají víc a od začátku. Ne proto, že by affiliate nebyl tak dobrá metoda, ale spíš proto, že větších affiliate kampaní se účastním spíš nárazově a víc pozornosti věnuju dalším technikám...

      Vymazat
    2. hned po prvním affiliate odkazu? Tak to se mi zatím nepovedlo ani po pátém. :-( Lucka

      Vymazat
  9. Velice podnětný článek. Děkuji. Možná sama zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavý článek :) O affiliate jsem až do teď neslyšela, ale jako studentka, která "honí každou korunu" to určitě vyzkouším. Uvidíme, jak budu úspěšná :) Díky za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus :-) Zvlášť, pokud od toho člověk nečeká závratné zisky hned od začátku, není co ztratit...

      Vymazat
  11. Moc hezky vysvětleno, já jako dá se říct zkušený affilák bych to takto nedokázal výstižně napsat. Článek budu dále posílat těm co se mě často ptají, jak affiliate vlastně funguje :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Vzhledem k tomu, že jeden vlastní program dokonce provozuji, mám poměrně bohaté zkušenosti :-D

      Vymazat
  12. Ahoj, fakt super článek. Chci se zeptat, jestli oba odkazy, které tu uvádíš na aff.program jsou zdarma? Nebo je tam zapotřebí nějaký registrační poplatek? Moc díky Katka.
    https://katfoblog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou zdarma. Poplatky za registraci do affiliate sítí se obecně neplatí.

      Vymazat
  13. Luci, a funguje Ti affil u Country Lifu? :) Já ho měla nasazenej fest nějakou dobu, přes tisíc prokliků a z toho necelejech 24 korun. A to to byly prokliky kvalitní, ze zdravejch receptů. Takže jsem to zrušila všude tam, odkud to jednoduše šlo. A až budu mít čas sundám to i ze zbytku stránek. Oproti tomu zlatej adsense teda :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, já affiliate na Country Life nedělám - mám ho mezi přihlášenými (kdyby se mi to někde hodilo do článku) a použila jsem ho jako příklad tady, ale jinak ho nikde nasazený nemám. Obávám se, že základní problém s affilem na Country Life bude v tom, že se člověk namlsá na jejich webu a pak si to půjde koupit do nejbližší prodejny zdravé výživy, aby ušetřil na poštovném.
      Osobně dělám affiliate propagaci takřka bez výjimky jen na to, co se dá koupit pouze online, abych se tomuhle problému vyhnula.

      Vymazat