Potřebujete vitamíny a další doplňky stravy?

Dlouho jsem si říkala, proč jsou Američani tak posedlí suplementy (alias doplňky stravy). Snad na každém druhém US blogu najdete sem tam nějakou zmínku o tom, co autor/ka bere - občas doplněnou reklamním odkazem na značku v sidebaru. 

No, tak už vím...


Dlouho jsem to s výživou dělala stejně, jako většina "snažím se žít zdravě" lidí kolem mě. Slušné jídlo s velkým podílem zeleniny a ovoce, ne moc cukru, a vyhýbání se prasárnám typu smažené něco v housce s hranolkama. K tomu sem tam nějaké vitamíny nebo minerální doplňky, když jsem došla k názoru, že mi něco chybí nebo kolem řádí chřipka.

Podle běžných výživových doporučení bych s takovým přístupem měla být zdravá, s normální váhou a tak dál...

Přesto jsem se před časem dostala na váhu 95 kg, bylo mi permanentně špatně fyzicky i psychicky a chytila jsem každou nemoc, která šla kolem (já, které se sestra u obvoďáka ptá, jestli k nim fakt chodím, protože si mě nepamatuje).

Důvod toho všeho? Podvýživa.

Podepsalo se na mě první těhotenství - 8 měsíců silných nevolností, neschopnost udržet v žaludku většinu jídla. To vše následované rokem kojení a druhým těhotenstvím. Víc jsem o tomhle problému psala už dříve, v článku Proč vám "buď šťastná tady a teď" nefunguje (který patří na tomhle blogu k nejčtenějším).

Přečíst článek >>>

Zdravá strava vyřeší všechno... Nebo ne?

Tak to jsem si taky myslela...

Začala jsem ve velkém kupovat farmářskou zeleninu, odšťavňovala, salátovala, hlídala si příjem proteinů - a bylo mi furt stejně blbě.


Na blogu Bulletproof.com je skvělý článek o tom, proč dnes výživa z potravin naprosto nestačí. Pokud vládnete angličtinou, přečtěte si ho na https://blog.bulletproof.com/why-you-need-supplements/

Pokud ne, tak jen ve zkratce. Běžně doporučovaná strava je naprosto nevhodná. Výživové hodnoty obilovin, mléčných výrobků či třeba luštěnin, tělu neprospívají ani zdaleka tolik, jak se o nich tvrdí. Řada z nich je zánětotvorná, mnoho lidí má problém s jejich trávením - a obsahují toxiny. 

Půda, ve které rostlinné potraviny rostou, a voda, kterou přijímají, je po letech konvenčního zemědělství v příšerném stavu - rostliny si tak výživné látky nemají z čeho brát (jen pro příklad - aktuální hodnoty výživových látek v potravinách jsou mnohem nižší, než bývaly dříve). U bio potravin je to trochu lepší, ale půda se z konvenčního zemědělství vzpamatovává dlouho... 

Zvířata nedostávají přirozenou stravu, jsou krmena průmyslově zpracovanými krmivy. Proto ani kvalita masa a mléčných výrobků není moc dobrá.

S věkem se zhoršuje schopnost těla vstřebávat výživu jen z potravin. Potřeba kvalitní výživy se navíc zvyšuje, když cvičíte.

K tomu všemu jsme navíc vystaveni mnohem většímu působení toxinů a oxidačního stresu, než tomu bylo dříve...

Takže hurá do lékárny pro vitamíny?

A tady ta legrace pokračuje... 

Naprostá většina běžně dostupných vitamínů je z velké části k ničemu - i když se výrobci ohánějí tím, že obsahují úplně všechno od A po konec abecedy (ať už to mají v reklamě, nebo ne).

Proč?




Opět ve zkratce, nejen z článku. Běžné vitamínové preparáty jsou syntetické, vitamíny nepocházejí z přírodních zdrojů. Chemický vzorec mají sice stejný - ale přesto nejsou totožné. Rozdíl je v prostorovém uspořádání molekuly (ve 2D to vypadá stejně, ve 3D už ne) - a naše tělo to pozná.

Neexistuje žádný způsob, jak dostat vše, co tělo denně potřebuje, do 1 tablety. Alespoň ne v případě, že ji máte být schopni spolknout.

Běžné komerční vitamíny mají navíc běžně "špatné" dávkování jednotlivých složek. To respektuje v první řadě celkovou prodejní cenu produktu, ne výživové potřeby konzumentů. Takže mají často nadbytek levných látek, a naopak naprostý nedostatek těch drahých - které se tam přidávají jen proto, aby je bylo možné napsat na krabičku.

Obvykle uváděných 100% denní dávky často znamená, že vaše tělo z vitamínů vstřebá třeba 20% - protože vstřebatelnost není ani zdaleka 100%. Z větší části si tak kupujete tzv. "drahou moč" - protože tělo naprostou většinu bez využití vyloučí.

Už ze školy navíc všichni víme, že existují vitamíny rozpustné pouze v tucích. Na krabičce ale snad nikde nenajdete doporučení vzít si k nim kapsli rybího tuku nebo třeba lžičku olivového oleje... Řada z nich tak tělem projde bez toho, aby vůbec měla možnost se vstřebat.

Takže co s tím?

Kvalitní vitamíny samozřejmě existují. Nicméně jsou dražší. Platíte ale za něco, co tělu skutečně přináší to, co potřebuje - nevyhazujete peníze za preparát, který je skoro k ničemu.

V USA, které zmiňuji na začátku článku, je výběr celkem široký - většinu značek ale v ČR neseženete. Pár tipů vám každopádně dám.

Dave Asprey z Bulletproof často doporučuje (kromě přípravků vlastní značky) produkty Jarrow Formulas. Ty si můžete objednat z iHerb - amerického e-shopu s doplňky stravy a kosmetikou, s rozumnými cenami zaslání do ČR. 

Přejít na Jarrow Formulas produkty na iHerb >>>

Další doporučovanou značkou výživových doplňků (byť už ne klasických vitamínů) je Gaia Herbs, kterou na iHerb najdete taky. Doporučení na ni jsem našla třeba v knížce Tima Ferrise.

Přejít na Gaia Herbs produkty na iHerb >>>

Co beru já?

LifePak. A nedám na něj dopustit. 

Právě koňské dávky LifePaku mě loni během pár dní vytáhly ze stavu "oběma nohama na dálnici do pekel" do stavu, kdy je mi dobře, mám energii a cítím se zdravě. Denně se berou 4 tablety vitamínů ráno a večer, a k nim vždy 2 tablety s rybím a krillovým olejem (po kterém se rapidně zlepšuje spánek a schopnost rychle zabrat).


Po třech měsících užívání se mi podařilo naprosto v pohodě najet na nízkosacharidovou dietu (jen v předchozím roce jsem to bezúspěšně zkoušela asi 4x) a dovyživené tělo začalo bez odporu pouštět nabraná kila dolů.

LifePak vyrábí společnost Pharmanex a dá se koupit i v ČR, na e-shopu Nuskin. 

Ve Pharmanexu se zřejmě rozhodli, že uživatele "dokopou" :-) k tomu, aby vitamíny brali společně s vhodným tukem - společné balení vitamínů a kapslí s rybím tukem totiž vychází levněji, než samotné vitamíny.

Cena LifePaku není úplně malá -  v plné ceně stojí 2260 Kč, pro VIP zákazníky (což vám bez jakýchkoliv závazků můžu zařídit) je o pětistovku levnější a vychází na 1739 Kč. Vypadá to jako darda, ale když si přepočítáte cenu za tabletu, vychází možná levněji, než vitamíny z lékárny.

Chci VIP ceny >>>


Osobně jsem se před prvním nákupem dost rozmýšlela, jestli jo nebo ne. No, už je beru asi 7. měsíc a vím, že se mi to vyplatí (krom jiného proto, že když jsem zdravá a cítím se dobře, stejnou částku si naprosto v pohodě každý měsíc vydělám k tomu, co mi přijde na účet, když mi dobře není...). Asi 14 dní po své první objednávce jsem je navíc objednávala i manželovi, který záhy zjistil, že tohle chce prostě taky...

Abych pravdu řekla, nezůstala jsem jen u nich :-) A vyplatilo se - v mnoha směrech je mi totiž o dost lépe, než takových 8 - 10 let zpátky...

Takže za mě - suplementy ano, ale jen ty kvalitní. Dostatečná výživa a prevence je vždycky mnohem lepší, než snaha o zachraňování něčeho, co už dávno v pořádku není.

A co berete vy? Napište mi!




Žádné komentáře