Proč nejsem fanda "přirozeného stárnutí"

Kult mládí versus přirozené stárnutí? Ne, to není téma dnešního článku - i když se ho trochu dotkneme. Řeknu vám ale, proč já sama nechci stárnout "přirozeně" - a vy nejspíš taky ne (i když to možná ještě nevíte...)


Přirozenost se poslední dobou stává celkem velkým trendem. Stříbrné babičkovské vlasy jsou letošním hitem kadeřnických salónů, za vrásky se netřeba stydět - a na Facebooku na mě co chvíli vykoukne nějaký srdceryvný status, s obrázkem strií či povolené kůže na břiše po dětech, a textem typu "miluju své jizvy, protože každá z nich mi připomíná mé báječné děti...bla bla bla..."

Možná mě budete mít za cynika, ale čtěte dál.

Být OK se svým tělem, nestydět se za něj a přijímat ho i s jizvami, nadváhou, křivým nosem, whatever...je samozřejmě neuvěřitelně důležité. A naše společnost má v tomhle směru velké mezery.

Ale - to neznamená, že je třeba adorovat vše, co přichází s dětmi a věkem. Strie na břiše totiž neznamenají, že milujete své děti (no řekněte, milovaly byste je míň, bez strií na břiše? Nebo je ve vašem dětském pokoji takový klid, že si fakt, že máte děti, potřebujete pohledem na břicho připomenout?).

Strie na břiše znamenají, že vaše pokožka nezvládla nápor rychle se zvětšujícího břicha a popraskala. A protože se jí elasticita po porodu nevrátila, máte pořád povolenou kůži a hluboké jizvy, které často hrají všemi barvami - hlavně fialovou.

Vaše vrásky neznamenají, že stárnete, moudříte a přehupujete se do nové životní fáze. Znamenají, že vaše pokožka ztrácí schopnost produkce kolagenu, elastinu a dalších látek, které udržují pleť pružnou. Stejně tak šedé vlasy nejsou znakem zralosti, ale toho, že se vám přestává tvořit pigment ve vlasových cibulkách.

Ve všech těchto případech nám tělo dává najevo, že mu něco chybí, nebo že některé procesy už neprobíhají správně. To je důvod, proč nemám koncept přirozeného stárnutí ráda. Díky němu totiž často přehlížíme signály, kterými nás tělo žádá o pomoc.

Ani vy nechcete "stárnout přirozeně"

Máte doma televizi? Kolik v ní v hlavních vysílacích časech běží reklam na zdravé klouby, pomocníky na problémy s prostatou či vitalitu až do důchodu? Docela dost, že?

Nikdo z nás totiž nestojí o to, chodit v padesáti o holi, protože mu přirozené stárnutí nadělilo degenerativní onemocnění kolene nebo kyčle. Kvalitní doplňky stravy dovedou výrazně prodloužit dobu, po kterou budou třeba naše klouby v perfektním (nebo alespoň dostatečném) stavu.

S pletí, pokožkou a vlasy to ale není jiné. Protože jsou vidět, a vrásky nebo jizvy na nich nás neomezují v pohybu nebo jiných důležitých činnostech, považujeme předcházení těmto projevům za marnivost, následování "kultu mládí" a povrchní záležitost. 

Oprávněně?

Pokožka je bezkonkurenčně největším orgánem našeho těla. Má ochrannou funkci, jejím prostřednictvím může tělo přijímat dodávané látky a zároveň se např. zbavovat toxinů.

Skutečně si nezaslouží stejnou péči, jako třeba výše zmíněné klouby?



Může za to genetika?

Na celý proces stárnutí má vliv spousta faktorů - strava a výživa buněk, prostředí, ve kterém žijete, životní styl... A ano, v neposlední řadě geny. 

Co jste ale možná nevěděli, je to, že nejde o geny obecně, ale o jeden konkrétní genový klastr (seskupení genů). Anglicky se mu říká Youth Gene Cluster (klastr genů mládí) a geny v něm jsou zodpovědné právě za projevy stárnutí. Postupně totiž ztrácejí schopnost správně interpretovat pokyny, které dostávají od naší DNA. 

Na základě nesprávných instrukcí právě těchto genů pak buňky přestávají správně vykonávat činnosti, které by vykonávat měly - a objevují se projevy, které označujeme jako stárnutí. Ať už se jedná o imunologické problémy, řídnutí kostí, ztrátu svalů, vrásky, šediny, stařecké skvrny, ztrátu eleasticity kůže...

To ale skutečně neznamená, že bychom všechno měli hodit na geny - a dál to neřešit. Ono se s tím totiž ledacos dělat dá.

Dokonce i když už se u vás známky stárnutí objevily.

Znám řadu žen, co před deseti lety vypadaly o dost hůř, než dnes.

Jakto?

Protože spolupracuji s NuSkin - což je firma zaměřená převážně na anti-aging, z pohledu zdraví i krásy. Nebojte - tímhle nezačíná reklamní blok. Jen vám chci říct, že se to skutečně dá řešit a věk sám o sobě není ten faktor, který všechno ovlivňuje.

Znám řadu novopečených maminek, které se kromě strií (model hluboká orba) učí milovat své první výraznější vrásky a šedivé vlasy. 

Proč? 

Protože jejich tělo - a taky novorozené děťátko - si prostě vzaly, co potřebovaly. Těhotenství a kojení, stejně jako následná péče o dítě, jsou na tělo neuvěřitelný nápor. V kombinaci s tím, že ani zdravá strava už dnes není moc zdravá (zejména vinou rapidního poklesu živin a vitamínů v plodinách), se ženské tělo během těhotenství nezřídka dostává do stavu podvýživy. Kojením to celé pokračuje a probdělé noci, končící nedostatkem spánku, tělu ke správnému fungování taky nepřidají.



A tak tělo zareaguje - a jako první odřízne funkce, které nepotřebuje k přežití. Produkci kolagenu, elastinu, pigmentu...pamatujete?

Jak stárnutí zvrátit?

Na prvním místě je vždycky výživa. Pokud tělo nemá dostatečnou makro a mikrovýživu, nefunguje tak, jak má. Tohle téma už jsem tu před časem nakousla - přečíst si ho můžete v článku Potřebujete vitamíny a další doplňky stravy?

U pleti je samozřejmě důležitá i péče. Ta se sestává ze dvou složek - co s pletí děláte a co jí dodáváte.

Moje skincare guru, Chizu Saeki, má propracovaný celý manuál na to, jak, kdy a čím pleť ošetřovat, aby byla pružná a pevná. Její péče se z velké části sestává z každodenních důkladných masáží (jestli se vám do toho nechce, kupte si LumiSpa :-) ), hydratační masky a pečlivé kombinace vhodné kosmetiky. Doplněné kvalitní stravou.

U kosmetiky klade důraz na použití konkrétních účinných látek (třeba vitamínu C), nicméně i tady samozřejmě platí, že indulona vám stejnou službu, jako krém za 1.500 Kč, neudělá (sama Chizu leta pracovala pro Dior).



Pilule proti věku?

Budete se smát, ale existují :-) 

Firma LifeGen Technologies 11 let zkoumala vliv genů na stárnutí těla, a objevila složku, která dokáže výše zmíněný Youth Gene Cluster "zresetovat" a na čas v něm obnovit původní funkce. Firmu LifeGen v tuto chvíli vlastní NuSkin (a výzkum samozřejmě pokračuje). A ona resetující složka dostala obchodní název ageLOC. Jestli mě už chvíli sledujete, nečtete o ní poprvé.

NuSkin (respektive Pharmanex) tuto složku používá jak v kosmetice, tak v doplňcích stravy. Najdete ho v řadě ageLOC na obličej, obsahují ho gel a krém proti celulitidě a striím, a také ho najdete v doplňcích R2 (a několika dalších, které ještě nejsou na českém trhu).

Tahle složka dokáže zcela viditelně "vrátit čas" - zpevnit pokožku (ať už na obličeji, nebo třeba na povoleném bříšku), zjemnit hluboké vrásky a vyzmizíkovat ty jemnější, a ve formě tablet dodat energii a dát tělu pokyn, aby opět začalo produkovat to, co má. Dokáže předcházet řídnutí kostí, opotřebovávání kloubů, šedivění vlasů...



Zní to jako pohádka pro zlobivé děti, ale pokud chcete důkaz místo slibů, vyražte příležitostně na některou NuSkin akci (nebo mi napište, vezmu vás s sebou). Spoustě lidí v NuSkinu je i dost přes 50 - ale nikdo na to nevypadá.

Co napsat na závěr?

Ano, milujte své tělo takové, jaké je. 

Ale pokud vám ukazuje něco, na co dost možná ještě "nemáte věk", nebo prostě viditelně selhává v některé funkci, která je "jen" estetická - hledejte příčiny a pokuste se o nápravu. Ta je totiž vždycky jednodušší, pokud to chytnete včas.

Vaše pokožka si zaslouží úplně stejnou péči, jako vaše klouby, svaly, mozek... Není jenom na okrasu, je pro správné fungování těla velmi důležitá. A i proto nám právě na ní naše tělo nejdříve ze všeho ukazuje, že je něco špatně (víte kolik alternativních metod pracuje s diagnostikou podle pokožky obličeje?).

Nemusíte se s tím smířit. Můžete s tím něco dělat.


Ještě nemáte VIP ceny - a chcete je?

Chcete nakupovat výrobky NuSkin a Pharmanex za cenu téměř o čtvrtinu nižší, než v e-shopu? Mít možnost koupit si za levnější cenu některý z produktů, o kterých píšu, a nakupovat ve slevových a promo akcích?



Pak se mi rozhodně se mi "upište" přes formulář níže - vyřídím vám VIP účet s lepšími cenami (na cokoliv od NuSkin). 
Registrace přímo na stránce tohle neumí, zůstaly by vám běžné ceny. 

Zřízení účtu vás nezavazuje vůbec k ničemu - nemusíte nakoupit ani jednou a nikdo po vás nebude nic chtít. VIP a distributorský účet se liší jen možností nabízet zboží dál a nebo umožnit lepší ceny vlastním zákazníkům - jestli máte třeba beauty blog (nebo hodně kamarádek :-) ), je to díky online marketingovým technikám dost jednoduchá možnost, jak někomu představit skvělé produkty a zároveň dostat provizi z jejich prodeje... :-)







Vaše údaje jsou u mě v bezpečí. Sdílet je s Vaším souhlasem budu pouze se společností NuSkin při zakládání účtu. Jsem registrovaná na Úřadu pro ochranu osobních údajů a s daty zacházím v souladu se zásadami bezpečnosti.

1 komentář