My travel basics

Jsem zvyklá cestovat hodně nalehko - třeba poslední týdenní výlet do Belgie a Holandska jsem zvládla jen s malým batůžkem. Co mi ale na cestách nesmí chybět?



Limity na palubní zavazadlo u Ryanairu jsou docela dobrá motivace pro to, aby si člověk vezl jen to nejnutnější. Ale pravda je, že já jsem schopná vyrazit se dvěma batohy i na 14 denní rodinnou dovolenou, přičemž balit začínám tak hodinu před odjezdem na letiště.

Bez čeho se ale neobejdu?

S Ryanair z Wroclawi - vyplatí se to?

Občanka, kreditka, mobil, powerbanka


Abych pravdu řekla - tohle je v podstatě vyčerpávající výčet. Kdybych si měla vzít jen 4 věci - budou to tyhle. A popravdě - o moc víc toho nevozím.

Občanka je jasná, bez té vás většinou do letadla nepustí (i když zcestovalá kamarádka tvrdí, že už prošla kontrolou i na tramvajenku...). 

Kreditkou platím všude, kde berou karty. Většinou s sebou vozím jen menší hotovost - mám doma eurovou peněženku, kterou bereme na cesty a dovolené - a občas ji doplníme, když jedeme někam, kde karty moc neberou.

Drobná nevýhoda - řada obchodů (hlavně potravin) na západ od našich hranic nebere karty Visa a MasterCard - z u nás vydávaných vezmou jen Maestro. Nestává se to často, ale už jsem se s tím přece jen několikrát potkala. Tak je dobrý s tím trochu počítat předem.



Mobil je moje letenka, rezervace na ubytování, jízdenka, mapa, foťák - prostě skoro všechno. Mám v něm appku Ryanairu, Booking.com, AirBnB, TripAdvisor, asi troje mapy, Flixbus, GOEuro...

V překladu - všechny podklady k cestování mám v mobilu. Protože jsem trochu srab, kromě nabité powerbanky na průběžné dobíjení, s sebou vozím vše i vytištěné - pro případ, že by mi mobil stejně někde zkolaboval. Nakonec to ale všechno leží nepoužité na dně batohu :-)

Proč si zamilovat hostely - aneb jak cestovat, i když máte budget

Basics - oblečení

Při cestování jsem minimalistka. Krom toho, co mám na sobě, si beru 2 trička (1 na spaní), kalhoty a něco pro případ, že nebude zrovna teplo. Krom toho taky věc, co doma prakticky nepoužívám. Deštník :-) 

Jediné, v čem se minimalistické koncepce nedržím, je prádlo a ponožky - protože fakt nemám chuť řešit po cestě praní. Stejně tak si většinou vezu miniaturky šamponu a zubní pasty, abych to nemusela řešit na místě. Jinak dávám na cestách pleti relax - a nevozím nic navíc. Pokud tedy nemířím na nějakou Nu akci - tam bych si bez make-upu přišla jak nahá :-D

Do batohu si většinou přihodím ještě lehkou látkovou kabelku na zip - nezabírá moc místa a můžu s ní vyrazit ven, když někde zůstávám delší dobu.



U oblečení většinou počítám s tím, že si něco koupím na místě - takže jezdím s fakt minimální výbavou :-) Popravdě, batoh mívám při odletu občas i poloprázdný.

Proč cestovat nalehko?

Pro spoustu lidí je jasný první důvod - je to levnější. Nemusíte platit za klasické zavazadlo nebo připlácet za to, že si palubní kufřík skutečně vezmete na palubu (protože třeba u Ryanairu půjde bez příplatku do zavazadlového prostoru). Pro mě osobně je větší bonus to, že na zavazadlo nemusím čekat u pásu a z letadla mizím rovnou k autobusu.

Můj hlavní důvod je ale to, že mě zavazadlo nikde a nijak neomezuje. Během pár dní tak můžu projet několik míst a neřešit, že s sebou budu muset táhnout kufřík. S batohem na zádech se dá pohodově zvládnout i to, že se ráno odhlásíte z ubytování - a další check-in máte až večer. Jediná podmínka - slušný a pohodlný boty.

Přiznávám, že většině lidí by na tohle stačila i větší kabelka - a na kratší cesty si ji občas beru taky. Na druhou stranu - batoh je o dost pohodlnější verze. A třeba na courání po průmyslové zóně přístavů o dost praktičtější :-) A jo, vím, že tohle většina lidí nedělá...


A jak cestujete vy?



1 komentář